Nekad smo gledali u zvijezde a sada u ekrane. Kako funkcionira GPS?

Kako radi GPS
Širite znanje

Kratki odgovor:

GPS je sistem od 30+ navigacijskih satelita koji kruže oko Zemlje. Znamo gdje su jer neprestano šalju signale. GPS prijemnik u vašem telefonu sluša ove signale. Jednom kada prijemnik izračuna svoju udaljenost od četiri ili više GPS satelita, on može izračunati gdje se nalazite. Matematika, fizika i geometrija

Do prije nekoliko desetina godina ljudi su gledali u nebo kako bi pronašli svoj put do destinacije. Drevni mornari koristili su sazviježđa na noćnom nebu da bi zaključili kuda su i kamo krenuli.

Danas nam je potreban jednostavan ručni GPS (Global Positioning System) prijemnik kako bismo shvatili tačno gdje se nalazimo bilo gdje u svijetu.

Umjesto zvijezda, koristimo satelite. Preko 30 navigacijskih satelita kruži visoko iznad Zemlje. Ovi sateliti nam mogu reći tačno gdje smo.

Šta je GPS?

Globalni sistem za pozicioniranje (GPS) sačinjavaju sateliti, zemaljske stanice i prijemnici.

  • Sateliti se ponašaju poput zvijezda u zviježđima – znamo gdje bi trebali biti u bilo kojem trenutku.
  • Kopnene stanice koriste radar kako bi bili sigurni da su zapravo tamo gdje mislimo da su.
  • Prijemnik, poput vašeg telefona ili u automobilu, neprestano sluša signal sa ovih satelita. Prijemnik shvati koliko su udaljeni od nekih od njih.

Jednom kada prijemnik izračuna svoju udaljenost od četiri ili više satelita, on tačno zna gdje se nalazite. Jednostavno! Od ogromnog prostora, vaša lokacija na terenu može se odrediti s nevjerojatnom preciznošću! Obično mogu odrediti gdje se nalazite u opsegu od nekoliko metara od svoje stvarne lokacije. Međutim, više visokotehnoloških prijemnika može otkriti gdje se nalazite za nekoliko centimetara!

GPS u svakodnevnom životu

Postoji puno važnih stvari za koje se koristi GPS – ali možda ništa nije važnije od pronalaska najbržeg komada pice! Pogledajte video animaciju „GPS i potraga za pizzom“ da saznate više o tome kako GPS funkcioniše.


Širite znanje