Koliko su ekrani štetni za vid i kako do testa dioptrije i recepta putem mobilnog telefona i laptopa?

Visualy telemedicina
Širite znanje

Znamo da stalno gledanje u ekrane šteti naš vid ali i kvalitet odmora. A znamo li da se pomoću mobitela i laptopa može testirati taj isti vid i odrediti dioptrija? I nakon toga dobiti validan recept za kupovinu odgovarajućih naočala ili sočiva?

Većina korisnika mobitela, tableta i računara je svjesna da cjelodnevno gledanje u ekrane nije dobro za naše oči. Naučno je dokazana štetnost kako za vid naprezanjem očiju u raznim okruženjima tako i loš utjecaj na neophodan odmor gdje oči budu zavarane intenzitetom svjetlosti sa ekrana misleći da je sunčeva svjetlost, čime se utiče na kvalitetu sna.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu Scientific Reports, plava svjetlost koju isijavaju naši telefoni, tableti i prijenosna računala negativno utječe na naš vid. Prethodne studije su otkrile da je plava svjetlost štetna, ali istraživači sa Univerziteta u Toledu su konkretnije istražili da ona može učiniti molekule „toksičnim“. Tim istraživača je otkrio da blistavo plavo svjetlo na očnim ćelijama pretvara vitalne molekule u otrov koji ubija okolne ćelije i koji može dovesti do starenja ili degeneracije makule što jedan od najvećih uzroka sljepoće. Makularna degeneracija nastaje kada fotoreceptorske ćelije u mrežnici umiru. Ne regenerišu se, pa kad su mrtve, mrtve su zauvijek. 

SAVJET: umanjite ili produktivnije koristite vrijeme gledanja u ekrane ili barem uključite BlueLight filter koji postoji na nekim novijim modelima mobitela i tableta.

Primjena digitalizacije, ML i AI u kvalitetnijem tretmanu pacijenata

Upotreba umjetne inteligencije (AI) je također sve prisutnija u dijagnostici pacijenata koji imaju problema sa vidom. Tradicionalnim načinom oftalmolozi već decenijama koriste isti test vida, klasični pregled očiju zasnovan na grafikonima različitih slova i simbola. Rezultati ispitivanja ovise o oftalmologu koji tumači i, naravno, može doći do grešaka u tumačenju rezultata i postavljanju dijagnoze. Istraživači sa Univerziteta Stanford imali su za cilj da poboljšaju ove testove pomoću AI algoritma. 

A možemo li putem tih istih ekrana dobiti i zdravstvenu uslugu? I to upravo kako bi utvrdili koliko dobro vidimo i dobili odgovarajuću dioptriju? Prednost bi bila da ne moramo odlaziti očnom doktoru za određivanje dioptrije. Dobili bi i digitalni recept za kupovinu odgovorajućih naočala ili sočiva. I sama obnova dioptrije bi bila korisna da se obavi bez obavezne posjete očnom doktoru. Generalno, ušteda vremena, posebno za rutinske preglede. A i  novca, jer bi vjerovatno usluga telemedicine očnog doktora bila jeftinija od dosadašnjeg tretmana u očnoj klinici. Utjecaj na mobilnost i pristupačnost same usluge je ogroman kako na same pacijente tako i na očne doktore. Zaključak je da je test vida zreo za inovaciju koja će unaprijediti decenijama stari način testiranja.

Putem Visualy platforme testiramo vid i dobijemo recept

Odgovor je da možemo i obaviti neke od osnovnih pregleda putem telemedicine i digitalnih inovacija. Firma koja nudi inovativnu platformu za pacijente i očne doktore je Visibly. To je prva svjetska firma koja nudi tehnologiju za testiranje vida putem digitalnih kanala. Iako joj je primarno tržište u SAD-u, objavila je da će globalno gdje god je to moguće pružiti optičarima, oftalmolozima i pružateljima optičkih usluga besplatan pristup tehnologiji testiranja vida u bilo kojem trenutku. 

Tako bi mnogi pacijenti mogli zadovoljiti svoje potrebe za zdravljem očiju tokom vremena izolacije i nemogućnosti posjete svom doktoru. Visibly je prva razvila naprednu tehnologiju za zaštitu zdravlja očiju koja povezuje potrošače s licenciranim očnim doktorima radi provjere vida bez potrebe za ličnim pregledom. Test je prilično jednostavan i traje oko 10 minuta. Nakon završenog testa, korisnik će dobiti rezultat i recept u roku do 24 sata od strane licenciranog očnog doktora. Kako to izgleda možete pogledati na ovom video materijalu: 

Trenutno platforma nije dostupna na tržištu Europe ali kako nam je odgovoreno putem emaila na naš upit o razvoju i širenju platforme, budu dostupni u narednih nekoliko mjeseci. U svojim naporima za širenjem slične platforme imaju najviše problema u lokalnim regulativama. Mnoge države štite svoje tržište i građane od sličnih platformi mada je dugoročno ta borba izgubljena. Jednostavno prevlada jednostavnost i dostupnost koju pružaju slične platforme koje spajaju krajnjeg korisnika i pružaoca usluga. Amazon i Alibaba je mnogim lokalnim trgovcima umanjio udio u tržištu jer je puno jednostavnije kupiti recimo tablet sa par klikova nego otići u neku specijaliziranu prodavnicu. Tako je vjerovatno i cilj Visaluy da širi svoje tržište globalno kako bi korisnici dobili što bolju i bržu uslugu. Ostaje da se vidi koliko će to biti uspješno s obzirom da je zdravstvo jako regulisano u mnogim državama, i sa različitim šemama zdravstvenog osiguranja.

Dženan Buzadžić

Izvori:


Širite znanje