Kampovanje: odmor u prirodi sa prirodom

Širite znanje

Odmor koji umara da bi se odmorili od svakodnevice. Kampovanje kao grana turističke ekonomije, globalno je u trendu rasta. Prednosti i nedostaci kampovanja.

Dženan Buzadžić

Pandemija je mnoge planove poremetila. Posebno one za odmore. Mnogi su jednostavno prihvatili činjenicu da nema planiranog putovanja na odmor. Mada će mnogi reći kako nam i ne treba neki poseban odmor, posebno za one koji su radili od kuće. No, neophodan je i odmor od na silu promijenjene navike. Ležati i čitati (ili listati društvene mreže) se može i od kuće. Ali navika je ta, koja nas nekako vuče da negdje idemo tokom ljetnih mjeseci. Još ako imate manju djecu školskog uzrasta taj “pritisak” je izraženiji. I pored toga što nam je kancelarija u kući, već se i dobar dio škole preselio u iste prostorije. Možda nam je to i dodatni razlog zašto trebamo negdje otići “na odmor”. Promjena okoline mnoge odmara. Razlika je što neki žele poznatu okolinu dok neki uživaju u nepoznatoj i konstantno žele istraživati.

Odlazak na odmor mnogima je podrazumijevao pronalazak odgovarajućeg mjesta. Okolina koja odgovara. Odraslim da odmaraju a maloj ekipi da istražuje novu okolinu, pronalazi nove prijatelje i iskustva. Ima i onih koji na odmor idu uvijek na isto mjesto. Jednom nekad otišli i svidjelo im se. Ne gube vrijeme svake godine da smišljaju nove destinacije. Komfor tokom odmora ima svoju vrijednost. Smještaj da odgovara. Lokacija da je blizu plaže, jezera ili rijeke, a i kafane ili igraonice. Usluga također. Ko može priuštiti uzima razne aranžmane u hotelima sa uslugama koje odmaraju od svakodnevnog posla spremanja stvari, čišćenja prostorija, pripremanja hrane. Takvi odmori služe svima da to vrijeme manje ili nikako ne rade kućne poslove.

Odmor koji umara da bi se odmorili od svakodnevice

A kada odaberete odmor koji ne pruže taj ugođaj? Kakav je to odmor? Pripremanje hrane i pospremanje stvari i “kreveta” je čak i intenzivnije. Lokacija je bukvalno na zemlji. Osjetite sve čari prirode u kojoj ste iznenadni gost. Razni živi organizmi su svuda oko vas. A toliko je dobar osjećaj da vrlo brzo želite ponoviti. Naravno ovo ne važi za sve. Ipak smo različiti. Srećom ne vole svi odmor u šatoru, inače bi kampovi bili puni. Da, riječ je o kampovanju. Šator vam je apartman, a jedete gdje stignete. Krevet su neke prostirke i vreća za spavanje. Pribor i hranu nosite sa sobom, a to definitivno uključuje pripremanje i pranje suđa kad god jedete. Tu je i zajednički toalet i kabine za tuširanje.

A kako današnje generacije gledaju na odmor kampiranjem? Spavanje u šatoru je uvijek bilo privlačno najmlađim. To roditelji mogu iskoristiti i provesti nekoliko dana u prirodi gdje vas od okoline dijeli samo platno šatora. Isto platno bi vas trebalo štititi od kiše, ali i jakog sunca. Ako šator ima slojeve mreža onda štiti i od insekata. Moju krv su komarci uvijek više konzumirali u kući i stanu u kojima sam živio. U šatorima se više pazi i samim tim, manje su šanse da čujete iritantni zvuk dok spavate. Posebno ako imate šator sa zaštitnim mrežama. Naravno iste mreže služe i kao zaštita od ostalih buba. A ima ih raznih vrsta i veličina. Ipak ste na njihovoj teritoriji. A tu su i razne kreme i sprejevi protiv tih napadnih domaćina.

Za ugodan san neophodno je imati i kvalitetne i mekane prostirke i vreće za spavanje. Mada će se za kvalitetni san najviše pobrinuti aktivan dan u kampu i oko šatora. Umor najbolje uspavljuje. Možete ponijeti i hranu ako idete u neko udaljenu lokaciju. Ako znate da imate opciju za snabdijevanje u blizini onda možete imati fleksibilnije opcije za ishranu. Ja bih preporučio za prvih par dana da imate svježe povrće i voće. Posebno korisno tokom ljetnih mjeseci. Za obroke možete kupiti suhu hranu kao nareske i paštete. Poželjno je imati komplet za kuhanje. Ako je u kampu zabranjeno paljenje vatre onda obično ima kuhinja ili su dozvoljene plinske boce. Da je kampovanje u modi dokazuje i sve bogatija ponuda hrane. Sada možete imati meni kao u mnogim restoranima. Priprema je jednostavna. Ugrijete vodu i pomiješate sa isušenom i vakumiranom pripremom recimo paste bolonjeze ili piletine Tikka Masala. Naravno, tu su uvijek dostupni razne vrste pašteta i mesnih narezaka.

Izbor pripremljene hrane za kampovanje

Poželjno je imati i kamperske stolice i prostirku. Čitanje knjiga u prirodi treba da bude ugodno. Količina opreme ovisi od ličnih potreba i veličine prtljažnika. Djeca se brzo prilagode i obično nemaju problem pronaći zanimacije kao što su igre sa loptom, hvatanje leptira, istraživanje okolnog drveća što uključuje i penjanje. Tu je i socijalizacija i brzo pronalaženje društva za penjanje, trčanje i istraživanje obližnjeg mravinjaka. Još ako je sezona jestivih plodova, i desert je riješen. Jednostavno, kampovanje osigurava da su svi vani u prirodi jer su opcije ljenčarenja u šatoru manje prihvatljive. Često i sami kampovi imaju dodatni sadržaj koji će zabaviti odrasle i najmlađe.

Kampovanje kao grana turističke ekonomije i u brojkama

Broj lokacija za kampovanje u EU je u konstantnom laganom porastu. Recimo od 2010. godine je broj kampova veći za 1215 novih, tako da je u 2019. godini bilo 28.539 registrovanih kampova. Taj rast parti i broj noćenja gdje je za 46.730.541 više noćenja u 2019. u poređenju sa 2010. godinom. Na žalost nemamo podatke za Bosni i Hercegovinu o registrovanim kampovima i brojem noćenja. Poznate su lokacije uz jezera i rijeke. Lista dostupna na Camping.info navodi da u Bosni i Hercegovini djeluje 49 kampova. Nadamo se da će Turističke zajednice početi prikupljati i objavljivati te podatke kako bi odgovorni mogli pripremati adekvatne odluke i planove za razvoj ovog vida turizma.

Globalno je trend potražnje za kamperskom opremom i informacijama o lokacijama za kampovanje u porastu u zadnjih nekoliko godina. Posebno je taj porast vidljiv tokom pandemije i na Google trends gdje korisnici istražuju lokacije i opcije za kampovanje:

Prodaja opreme za kampovanje je rasla do 2019. godine i to po godišnjoj stopi oko 5%. Vrijeme pandemije je ubrzalo taj rast koji je sada u dvocifrenim procentima. Ostaje da se vidi koliko će taj rast uticati na buduće trendove u kampovanju uz evidentan porast potražnje za kamp kućicama i šatorima raznih veličina. Tu je i porast potražnje za ostalom opremom koja olakšava boravak u prirodi.

Prednosti boravka u kampu i spavanja u šatoru

Kao prvo, nedostatke otklanjamo prednostima tako da ih po mom sudu i nema. A prednosti su mnogostruke.

  1. Zdravstveni benefiti se ogledaju u boravku u prirodi, na svježem zraku, u manje stresnom okruženju gdje se količina briga drastično smanjuje. Za neke se svede na par problema kao, kako otkloniti komarce ili bube, ali ti problemi su rješivi i ne izazivaju stres. Tu je i uspostavljeni ritam spavanja koji je prirodniji, tj. usklađeniji sa zalaskom i izlaskom sunca. Ranije se ide na spavanje a i vjerovatno se ranije i probudite. Ne možemo zanemariti i pandemiju gdje se na kampovanje gleda kao sigurnije opcija od hotela i iznajmljivanja apartmana. Rizici su prilikom korištenja zajedničkih toalet prostorija gdje se moramo pridržavati uputa (maska, razmak i higijena).
  2. Edukacija je benefit za najmlađe koji će naučiti mnogo o prirodi i našoj okolini. Izloženost kiši, sjedenje i ležanje na travi imaju pozitivan uticaj na tijelo. Naravno razvoj čula je neizbježan jer djeca gledaju su svim pravcima, prate razne pokrete životinja, izloženi su prirodnim bojama, od zelene do raznolikog spektra raznih cvjetova. Upravljanje resursima koji su ograničeni je važna lekcija za najmlađe. Za kvalitetno kampovanje je bitna dobra organizacija.
  3. Benefiti za okolinu su izraženi kroz povratak čovjeka u prirodu sa minimalnim utroškom energije, hrane i infrastrukture. Navedena tri društveno-ekonomska segmenta zajedno pridonose prijetnji koja ugrožava gotovo 80% ukupno ugroženih vrsta. Nekoliko dana kampovanje može pozitivno uticati na vas tako što se resursi efikasnije koriste i samim tim racionalnijim odnosom utičemo pozitivno na konzumerizam koji uveliko ugrožava život oko nas.
  4. Cijena je zadnja ali može biti i najbitnije u nadolazećoj ekonomskoj krizi. Možda vam prvo kampovanje bude skuplje ako nemate neophodnu opremu. Ali svako iduće vam bude jeftinije uz bolje raspoloženje, zdravlje i nova iskustva nakon kampovanja.

Moja prva iskustva sa kampovanja

Moji roditelji su kampovali kad sam bio u predškolskom dobu. Sjećam se kampa na Korčuli na kojem sam naučio i plivati. Nakon toga sam nekoliko puta išao i na kampovanje sa izviđačima, u koje sam se učlanio u osnovnoj školi. Išlo se na okolne destinacije od mjesta stanovanja, kao i u razne kampove na obali Jadranskog mora.

Kao srednjoškolac sam sa društvom redovno kampovao na rijeci Ukrini. Lokacija se zvala logično – “Kampovi”, nekih 15km od Dervente. To je bio dio odrastanja i osamostaljivanja nas tadašnjih omladinaca. Tu smo se kupali, lovili ribu i redovno izgubili nekoliko kilograma na masi. Kamp se sastojao od dva šatora, ručno adaptirano mjesto za pripremanje hrane i mjesta za odmor u hladovini. U društvo je bio i neko ko zna svirati gitaru, tako da je pjevanje uz vatru i blago opijanje pivom bio zamjena za noćni izlazak. Obično se nas sedam prijatelja iz osnovne i srednje škole organizujemo nekih 7 do 10 dana tokom ljetnog raspusta. Uživali smo u pripremanju hrane mada smo često i bacali istu jer se kvarila na velikim temparaturama, a mi tek učili o odgovornosti.. Sjećam se jednom prilikom na radiju se čuli stihovi od Balaševića “…al se nekad dobro jelo…” a mi smo ostali bez hrane. Krenuo sam biciklom u najbližu prodavnicu (nekih 4-5 km od naše lokacije) skupa sa zajedničkim prijateljem, koji je dolazio na ribarenje oko naše lokacije. Nismo ni krenuli kad smo čuli u zvukove bacanja u vodi. Iskusni ribar zna da se uhvatila riba na tzv. “samnicu” – udicu sa mamcem koja se veže ze neko drvo u vodi. Ulov je bio štuka od nekih 50cm (nije ribarski sistem veličina). Riba grabljivica je završila na tavi. Iako ne spada u vrhunske gastronomske specijalitete, nas osam dugo pamti tih nekoliko zalogaja. Naravno, kasnije opet na biciklo i u granap.

Druga anegdota je priprema zadnjeg pileta iz pokretnog hladnjaka sa krompirom. Uspostavili smo i organizaciju tako da svaki dan neko drugi od nas kuha i priprema hranu. Jednom smo tako pripremili piletinu i krompir u tepsiji. Sve stavili na vatru i dežurni kuhar za taj dan je bio pored te improvizovane kuhinje. No, pošto se ostatak ekipe kupao i dobro provodio u vodi, dežurni nije izdržao izazovu i pridružio se. Naravno u neko doba se neko sjetio i povikao “pile”. Svi smo brzo izašli u pravcu kuhinje u nadi da je sadržaj jestiv. Uzgred bio je to zadnja dostupna porcija piletine i krompira koju smo imali u kampu. Naravno to je bio samo jedan veliki komad prepečenog pileta, kao komad uglja, okružen malim komadićima uglja. Opet biciklom po kruh i paštete.

Ove anegdote su se desile prije nekih 35 godina i dokaz je da se doživljaji sa kampovanja dugo pamte.

Kampovanje, bojice na papiru, Alan Buzadzic 2020

Izvori:

  1. https://www.eurekacamping.com/blog/article/10-health-benefits-camping
  2. https://www.huffpost.com/entry/benefits-of-camping_n_559bfa7de4b0759e2b51000e
  3. https://www.weforum.org/reports/new-nature-economy-report-ii-the-future-of-nature-and-business
  4. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190613-1
  5. https://www.camping.info/en/country/bosnia-herzegovina

Širite znanje