Web stranice – nekada i sada: šta se promijenilo?

Facebook prije i sada
Širite znanje

Danas se sa nostalgijom sjećamo mode, određenih segmenata života, knjiga, i još mnogo čega što nas sve vraća na neka djelomično dobra stara vremena. A web stranica iz devedesetih? Za razliku od npr. retro mode koja je trenutno „in“, knjiga koje većina nas još uvijek više voli od Kindlea, tehnologija je ta koja “trpi” najveće promjene i na njene početke razvoja ne pomislimo sa tom nekom nostalgijom. Razvoj internet tehnologija koje se svakodnevno unapređuju je toliko brz da ih je teško pratiti.

Anela Ramić-Šabanić

Izgled, namjena i tehničke pretpostavke web stranica, drastično su promijenile svoj look, brzinu kojom odgovaraju na zahtjeve korisnika, kao i način na koji posjetioci dolaze do informacija na njima.

Prvu web stranicu objavio je 6. augusta 1991. Tim Berners-Lee iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Web stranica je sadržavala informacije o World Wide Webu i istaknute formate, protokole i kako možete kreirati web stranice.

Pogledajte kako je izgledala 1992. godine na adresi: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Rane web stranice uglavnom su se temeljile na tekstu, jer su internet veze bile spore, a tehnologija ograničena. Nije bio prisutan nikakav poseban dizajn ili struktura stranica, ali su debitirali osnovne HTML oznake za zaglavlja, odlomke i veze. No, sve se mijenja od 1991. godine. Nestaje običnih tekstova, pojavljuju se slike, boje, GIFovi, brojači web stranica, a prva takva bila je BBC web stranica:

web BBC

Flash i devedesete

Krajem 90-ih predstavljena je nova inovacija: Flash. Postajući nestrpljiv zbog nedostatka podrške za animaciju i video na webu, iz Macromedie su pokušali da preotmu mrežu uvođenjem Flash tehnologije. Iako Flash nije web, tehnologija je bez obzira na to uvela web dizajnere u čitav novi svijet mogućnosti za unaprijeđenje dizajna – uključujući početne pločice, 3D tipke, navigaciju koja mijenja boju i još mnogo drugih elemenata.

Flash je, međutim, imao ozbiljnih nedostataka, uključujući i nedostupnost pretraživanja. Flash je također uzrokovao sporo učitavanje, jer su korisnici morali pokretati aplikaciju u web pretraživaču. Kada je web konačno dobio podršku za animacije i video, Flash je prilično brzo nestao.

Novi milenij

Početkom 2000-ih počinje fluktuacija CSS-a, omogućavajući razdvajanje sadržaja i dizajna. Sadržaj se počinje kreirati neovisno o dizajnu i obrnuto, što olakšava održavanje web stranica uz manje koda i složenosti.

Iako izraz „web 2.0“ je mnogima nejasan, on se, inače, koristi za označavanje rasta multimedijskih aplikacija, interaktivnog sadržaja i uvođenja platformi društvenih medija. Sve ove funkcije počele su dobijati ​​na značaju otprilike od 2005. godine i nadalje, i obilježile su konačan nestanak Flasha.

„Web 2.0“ je predstavio više JavaScript funkcionalnosti u web pretraživaču, kao i Ajax tehnologiju – koja preuzima i osvježava dijelove web stranice. Sada je web od statičnog HTML-a počeo funkcionirati više poput weba koji nam je poznat danas. Veća pažnja posvećena je tipografiji, razmacima, paleti boja, korisničkom iskustvu i SEO-u. Godine 2005. je također pokrenut i YouTube.

Web stranice danas

Povijest web stranica i web dizajna predstavlja oscilaciju između sadržaja i prezentacij, gdje je sadržaj prvo bio dominantan dio, prije razdoblja u kojem su dizajneri koristili Flash i tablice, a konačno se trend vratio na ponovno korištenje sadržaja.

Ništa nije upečatljivije od poređenja „prije i poslije“. Da bismo stvarno shvatili koliko se web razvio, pogledajmo neke poznate kompanije i njihove web stranice nekada i sada:

Facebook prije i sada

Danas ne postoje apsolutno nikakva ograničenja u pogledu izgleda web stranica. Činjenica da je sky samo limit, nadahnula je mnoge kreativne dizajnere da sve više eksperimentišu i web stranice učine pravim umjetničkim djelima.

Flash je nekada izgledao vrlo cool, ali imao je nekoliko vrlo velikih nedostataka. To je doslovno bila SEO noćna mora, jer ga pretraživači poput Googlea uopće nisu mogli indeksirati. To je značilo da flash web stranice ne postoje za pretraživače. U isto vrijeme, web tehnologije su jako napredovale i postalo je moguće postići vrlo sofisticirani dizajn bez potrebe za upotrebom Flash-a.

Danas minimalizam znači mnogo. U web dizajnu minimalizam nazivamo trendom stvaranja čistih, čak i osnovnih dizajn templatea, bez puno teksta. Minimalističke web stranice izgledaju uredno i bolje organizirano, te jasno pokazuju posjetiteljima o čemu se radi na web mjestu i što se očekuje od njih.

SEO se mnogo promijenio u posljednjih 10 godina. Sve stare tehnike, kao što je indeksiranje ključnih riječi, sada su stvar prošlosti. Osim toga, pojavilo se puno novih mogućnosti – optimizacija stope konverzije (CRO), hakiranje rasta, mrežno oglašavanje, društveni mediji itd. To znači da vam je potrebna vrlo složena marketinška strategija da biste doveli posjetitelje na web stranicu , koji uključuje ne samo SEO, već i mnoštvo drugih tehnika mrežnog marketinga.

Danas ne morate znati vještine kodiranja ako želite imati vlastitu web stranicu. Napredak web tehnologija omogućio je stvaranje složenih platformi koje čak i početnicima omogućavaju da postanu web dizajneri. Čak i sa izumom CMS sistema, ljudi koji su željeli kreirati web stranicu, trebali su imati vještine programiranja. Sve to, stvar je prošlosti. Danas je potrebna volja, želja i malo truda da kreiramo fantastične web stranice, a do jučer morali smo biti programeri i vrsni stručnjaci za to.

Izvori:


Širite znanje