Djeca sa tabletima i mobitelima: kako do sigurnije edukacije najmlađih u digitalnom dobu?

djeca_tableti_edukacija
Širite znanje

Internet i mobilne prodavnice obiluju digitalnim edukativnim sadržajem. Roditelji imaju daleko više prilike da učestvuju u obrazovanju svoje djece nego ranije. Od slova ćirilice i latinice, matematike i stranih jezika, do nauke, logike programiranje i robotike. Sve na tabletu ili mobilnom, uz organizaciju i dogovor.

Vaše dijete želi sve više vremena da provodi sa mobitelom ili tabletom? Primijetite da se igra raznih igara koje svojim sadržajem ne odgovaraju uzrastu? Želite imati više kontrolu ali odustajete radi vlastitog komfora ili ne želite da vam dijete burno reaguje? Nekako osjetite da nije baš dobro da se dugo igraju i gledaju video sadržaj ali popuštate jer je tako lakše. Niste sigurni da to sada lakše neće imati kasnije teže posljedice. Mnogi nisu i još je predmet raznih istraživanja i diskusija.

Mnogim roditeljima je sve teže da se kvalitetno nose sa izazovima koje nove digitalne tehnologije postavljaju pred njih. Balansiranje između brige za kvalitetni razvoj najmlađih, sve manjeg slobodnog vremena za odmor i sve više informacija na tabletima i mobilnim, je zaista teško. A i roditeljima je privlačan taj rastući digitalni svijet. Ima tu raznih izazova i za odrasle. Dodatni problem predstavlja i paradoks da današnji mladi brže savladaju upotrebu tableta i pametnih telefona i novih tehnologija nego njihovi roditelji. Autoritet roditelja postaje upitan u mnogim segmentima razvoja. Čak i obrazovne institucije imaju različita pravila i standarde. Svaki pojedini obrazovni radnik čestoprimjenjuje različite alate i metode tokom nastave. Djeca se brzo prilagode, a roditelji su zbunjeni, a često i sami (ne)uspostavljaju neka pravila što može dodatno zakomplikovati situaciju.

Postavlja se pitanje šta kao roditelji želimo da postignemo? Želimo li da naša djeca koriste nove tehnologije i uz zabavu, uče, ili samo da im udovoljimo dok mi, roditelji, imamo malo vremena za sebe? Želimo ih totalno isključiti i zabraniti upotrebu uređaja koji su svuda oko nas? Zamislite da nama nisu dozvolili gledanje televizora u 19:15h? Svi mi želimo da popijemo kafu (ili pivo) na miru, a da znamo da naše dijete gleda i ima interakciju na tabletu tokom koje stječe nova saznanja i informacije.

Kao prvo da se ogradim. Preporuke i rješenja u ovom tekstu nisu preporuke nekog pedagoga ili stručnjaka iz oblasti razvoja djeteta. Tekst je jednostavno nastao iz potrebe da se olakša roditeljima i kvalitetno unaprijedi korištenje digitalnih uređaja van škole i vrtića.

Vrlo brzo najmlađi preuzmu navike nas starijih. Nije bez razloga da djeca doktora ili zanatlije postanu isti što i njihovi roditelji. Naravno ima i konkretiziranih težnji roditelja. Jednostavno djeca u svom razvoju gledaju i imitiraju one sa kojima provode najviše vremena i koji njima pružaju osjećaj sigurnosti. Ako vi kao roditelj često gledate na mobitel ili tablet možete očekivati da isto rade i važe djeca. I ako se to vama kao roditelju ne dopada jednostavno radite nešto što bi željeli da vaša djeca više rade. Čitajte, knjige, gledajte zvijezde teleskopom, popravljajte mašine itd. Pogotovo im je zanimljivo kad otkriju koliko u tom virtualnom svijetu ima zabave. Odrasli rezonuju da je zabava nešto zasluženo. Zarađeno trudom. Djeca to tek trebaju da nauče.

Prva preporuka je da se djeci da samo određeno vrijeme za ekranom i to po mogućnosti da bude standardno vrijeme nakon neke razvojne aktivnosti. Stvaranje rutina i sistema vrijednosti je bitno u razvoju. Koliko to vrijeme traje ovisi od konkretnog slučaja. U svakom slučaju poželjna je interakcija gdje se nešto novo nauči. Pjesma, slova, brojevi, računske operacije, nove informacije iz prirodnih i društvenih nauka.

Na primjer ako dijete voli pjevati i slušati muziku možete naći melodije gdje se uče slova ili brojevi. Postoje mnoge pjesme koje uče korisne rutine kao pranje zuba ili ruku.

Netflix i YouTubeKids pružaju odlične opcije za obrazovni sadržaj. Neophodno je samo pomoći djeci i naći im one video materijale koji su im trenutno važni, za koje pokazuju interes ili imaju potrebu pratiti školski program. Na primjer, ako dijete voli crtati postoje mnoge aplikacije koje omogućavaju crtanje, bojenje i kreiranje ilustracija.

Crtanje

Google Family Link – gdje vam je djete i šta i koliko koristi

Jedno od rješenja za djecu i roditelje je ponudio Google, razvojem Family Link aplikacije za Android uređaje. Roditeljima omogućava jednostavnu kontrolu šta i koliko njihovo dijete radi na tabletu ili mobilnom. Evo kako sam ja svojim najmlađima uveo digitalni svijet na obostrano zadovoljstvo. Meni drago da oni gledaju i imaju interakciju sa sadržajem sa kojim stječu nova znanja a oni svakako žele samo da se zabave, često i ne uviđajući da uče.

 1. Prvo i osnovno, neophodno je da imate poseban tablet koji će koristiti dijete. To uključuje i brigu oko punjenja i higijene (često čišćenje se preporučuje).
 2. Provjerite podržava li vaš i djetetov tablet Family Link sistem: https://families.google.com/familylink/device-compatibility/
 3. Ako je sve omogućeno na vašim verzijama Android ili iOS onda instalirate Family link za djecu.
 4. Instalirate Family Link aplikaciju za roditelje na svoj tablet ili mobilni gdje želite od upravljate dozvolama i ograničenjima.
 5. Prilikom instalacije vi kao roditelj morate dodati profil (account) koji želite kontrolisati. Ako vaše dijete nema google profil, aplikacija će vas navoditi kako da to uradite. Ako dijete ima profil onda upišite email ili naziv profila i dodajte u Family Link za roditelje.
 6. Nakon dodavanja profila na vaš tablet ili pametni telefon, morate uvezati svoj uređaj sa tabletom vašeg djeteta. Oba uređaja moraju biti fizički blizu. Uz upute dobijate i 9-cifreni broj na vašem uređaju.
 7. Otvorite Family Link za djecu na uređaju vašeg djeteta i pratite upute uključujući i unos 9-cifrenog broja iz koraka 6 na vašem uređaju. Nakon toga pratite jednostavne upute i trebalo bi da se dva uređaja uspješno uvežu.
 8. Ponovite korake od 5 do 7 ako imate više djece kojima želite omogućiti pristup digitalnom sadržaju. Ovo omogućava da djeca različitog uzrasta imaju različite ali odgovarajuće sadržaje na svojim profilima.
 9. Ako na lokaciji na kojoj se nalazite Family Link nije dostupan pokušajte sa instalacijom putem alternative na UpToDown.

S obzirom da se aplikacije i sistemi mijenjaju često, pretragom na Internetu možete naći korisne i ažurirane  savjete kako instalirati i podesiti FamilyLink na željene uređaje ako su navedene instrukcije neadekvatne.

Sada možete postaviti ograničenja i ostale kontrolne postavke ovisno od vaših želja. Jedno od osnovnih je podešavanje dnevnog vremenskog limita korištenja uređaja. Ja sam za svoje najmlađe podesio maksimalno 3 sata. Nakon toga se uređaj sam zaustavi i samo ga vi ručno možete ponovo pokrenuti. Ako je djetetov uređaj pametni telefon, uređaj će i dalje primati pozive i može obaviti pozive hitnim službama. Sve ostalo je onemogućeno nakon prekoračenja definisanog vremena. Vrijeme dnevnog limita podešavate pod setingsima imena djetetovog profila na vašoj Family Link za roditelje aplikaciji. Idete na opciju Daily Limit > Edit Limits i podesite dnevna ograničenja. Imate opciju da za svaki dan u sedmici odredite druge limite pa možete recimo vikendom to povećati a radnim/školskim danima smanjiti. Do vas je.

Amazon Kids+ za prve korake u čitanju i obrazovanju

Amazon nudi sličnu opcije kontrole i sadržaja za svoje Fire tablete. Razlika je što kao roditelj imate na raspolaganju veliki broj knjiga za djecu a Amazon je na tom polju neprikosnoven. Količina i kvaliteta knjiga omogućava djeci da imaju veliki izbor štiva za čitanje, zabavu i razvoj mašte. Obično prilikom kupovine nekog Fite for kids tableta dobijete godinu dana besplatan pristup “Amazon Kids+” koji nakon isteka tog perioda možete produžiti. Godinu dana je dovoljno da vidite koliko to odgovara vašem djetetu.

Ako kupite dječje Amazon tablete uključena je 1 godina Amazon Kids+ daje vašoj djeci pristup preko 20 000 popularnih aplikacija i igara, videozapisa, knjiga, zvučnih knjiga i obrazovnog sadržaja od PBS Kids, Nickelodeon, Disney i drugih. Možete otkazati bilo kada posjetom Amazon Parent platformi. Tu možete podesiti i ostale postavke kao vrijeme korištenja, dnevni limit, koje aplikacije i slično.

Amazon Kids+ je dostupan pored Amazon Fire uređaja i svim Android, iOS i Chrom OS platformi. Postoji i posebna verzija za Echo glasovne asistente, gdje djeca mogu koristiti Amazon AI baziran sistem sa glasovnim komandama, slušajući dječje priče, radio stanice i sličan djeci prilagođen sadržaj. Ovo posebno može biti korisno za djecu sa slabijim vidom.

Razlika između Amazon FreeTime i Google Family Link je ta što vam kao roditelju Amazon Kids+ daje veću fleksibilnost. Naima, Amazon je već odredio koje aplikacije, video sadržaj i knjige može vaše dijete koristiti kada ste upisali godinu rođenja. Google zahtijeva da aktivnije reagujete ako dijete želi da instalira neku novu aplikaciju tako što vi to odobrite ili ne. Beskrajna zabava za djecu i mir uma za roditelje.

Ključni su kontrola vremena i kvaliteta sadržaja

Meni lično je korisna opcija da odredim kada je vrijeme za spavanje tj. do kada je maksimalno svakog dana uređaj moguće koristiti neovisno o dnevnom limitu. Zbog mirnog i zdravog sna neophodno je minimalno jedan sat prije spavanja ne koristiti mobilne uređaje i tablete. Ja sam podesio do 20h, tako da svakog dana u 20h uređaj prestaje sa radom uz poruku da je vrijeme za spavanje, neovisno od pomenutog dnevnog limita od 3 sata. Od ova tri bitno je barem jedan sat na edukativnim aplikacijama. Toliko o ograničenjima. A sada više o tome kako vaše dijete može više da nauči uz tablet. U nastavku navodimo aplikaciju korisne za edukaciju vaših najmlađih. Naravno ima ih puno više i možete sami odabrati odgovarajuće za potrebe vaše djece ako izdvojite 15-30 minute na Google ili Apple store. Navodimo neke izvore edukativnog sadržaja kako bi olakšali izbor roditeljima:

Za predškolsku djecu:

Za osnovnu školu:

Kako bi djeca ipak iskoristila nove digitalne tehnologije i putem istih unaprijediti svoje obrazovanje za roditelje su bitne tri stvari:

 1. Dogovor sa djetetom o dnevnom limitu vremena za ekranom
 2. Povremeno pratiti i zajedno sa djetetom igrati igrice, gledati sadržaj ili raditi zadatke.
 3. Jednom mjesečno pratiti napredak korištenja edukativnih aplikacije.

Nekad se možete iznenaditi kako djeca brzo neke stvari savladaju zahvaljujući gamifikaciji edukativnog sadržaja

Moj dogovor je 2,5 dnevno i od toga 1 sat učenja sa nekim od gore navedenim aplikacijama tokom školskih dana. Vikendom, raspustom i praznicima ograničenje je 3 sata dnevno uz pola sata edukativnog sadržaja. Bitno je da svaki roditelj redovno prati razvoj i razgovara sa djetetom o sadržaju koji koristi a ne samo da “kupuje mir”.

Dženan Buzadžić

Izvori:


Širite znanje