Novine iz svemira: prisustvujte SpaceX Crew-1 lansiranju, uspostvaljen kontakt sa Voyager 2 i Tauridi dolaze

NASA-ini astronauti Shannon Walker, Victor Glover i Mike Hopkins, te astronaut Soichi Noguchi iz Japanske agencije za svemirsko istraživanje - koji čine posadu NASA-ine misije Crew-1 - unutar SpaceX-ove letjelice Crew Dragon.
Širite znanje

14.11.2020. je prvo operativno lansiranje SpaceX/NASA Crew-1 sa četiri astronauta. Od 5.-12.11. meteorska kiša Taurida je najbolje vidljiva sa zemlje.

Pripreme za prvi zvanični operativni let SpaceX sa posadom od četiri astronaute su u završnoj fazi. Planirano vrijeme je u večernjim satima 14. Novembra. Cilj je transport četiri astronauta – NASA-ini Victor Glover, Mike Hopkins i Shannon Walker i japanski Soichi Noguchi do Međunarodne svemirske stanice na šestomjesečni boravak.

Crew-1 bit će prva misija koju SpaceX obavlja prema ugovoru od 2,6 milijardi dolara koji je potpisao s NASA-om 2014. NASA je uzbuđena zbog ove prekretnice u svom modelu poslovanja i želi podijeliti to uzbuđenje sa svima nama.

“Zainteresirani mogu virtualno prisustvovati lansiranju, primajući informacije o pripremama i procesima koje su obično rezervirane za goste na licu mjesta”, naveli su iz NASA.

“NASA-ino iskustvo virtualnog lansiranja za Crew-1 uključuje, digitalnu ukrcajnu propusnicu, obavijesti o NASA-inim aktivnostima putem E-maila i priliku za virtualni pečat nakon uspješnog lansiranja”, dodala je agencija.

Ovdje možete preuzeti:

Pored ovoga NASA i SpaceX su pripremili i kolekciju namjenjenu edukatorima. Priručnik za nastavu za Crew-1 služi nastavnicima i roditeljima da potaknu učenike da se zainteresuju oko nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Meteorska kiša Tauridi

Ako se sljedeće sedmice nebo razvedri, odvojite nekoliko trenutaka za pogled prema gore. Mogli biste imati sreće i ugledati spektakularno svijetli meteor – tauridski meteor.

Iako je većina od kiše meteora aktivna otprilike sedmicu dana, Tauridi su možda najduže vidljivi. Meteori Taurida počinju se pojavljivati na noćnom nebu oko 21.10. i nastavit će prolaziti sve do 27.11. Tradicionalno najbolji vremenski okvir je od 5. do 12.11 kada su ovi spori i veličanstveni meteori u najboljem vidljivom izdanju.

Svake naredne večeri, sve do trenutka kad mjesec izađe iznad horizonta, može se pojaviti oko 10 do 15 meteora na sat. Često su žućkasto-narančaste boje i čini se kako se meteori polako kreću. Nadamo se da će nebo biti čisto da možemo uživati u ovom jedinstvenom događaju. Ovdje je prognoza vidljivosti za Sarajevo:

Voyager 2 ostavljen sam tokom pandemije

Nakon dugih mjeseci bez kontakta, NASA je napokon uspostavila komunikaciju s rekordnom međuzvjezdanom letjelicom Voyagerom 2.

Prekid u komunikaciji – koji je trajao od marta se poklopio sa početkom i prvim valom pandemije. Gotovo osam mjeseci bez kontakta sa ovom sada već međuzvjezdanom letjelicom. Razlog nije bio posljedica kvara ili neispravnosti, niti bilo kakvog vanjskog utjecaja kao (iako svemir obiluje raznim vrstama zračenja).

U ovom je slučaju razlog je rutinsko održavanje. Ipak, kada ste jedna od najudaljenijih letjelica u istoriji – ostavljajući za sobom planetu Zemlju, pa i čitav Sunčev sistem iza sebe – ništa nije baš rutina.

U martu 2020. NASA je objavila da je DSS-43 (Deep Space Station 43) potrebna hitna rekonstrukcija. DSS-43 se nalazi u Australiji i jedina je radio antena na Zemlji koja može slati naredbe i komunicirati sa Voyager 2. Naveli su tada da će za potrebnu kritičnu nadogradnju trebati otprilike 11 mjeseci i da će se DSS-43 tokom rekonstrukcije ugasiti, kako bi se posao dovršio .

Tijekom ovog razdoblja Voyager 2, koji je trenutno udaljen više od 18 milijardi kilometara od Zemlje i putuje sve dalje, ne bi mogao primati nikakve poruke i instrukcije sa Zemlje. Jedino bi bilo omogućena vlastita emitiranja koja bi bila primljena od strane znanstvenika.

Iako je trenutno, obnova DSS-43 još uvijek je u toku i na pravom je putu da se završi u februaru 2021. godine, instalirano je dovoljno uređaja kako bi započela preliminarna ispitivanja.

U prvoj sedmici novembra operateri su poslali prvi set instrukcija prema Voyager 2 od marta 2020. Instrukcije se sastoje od niza naredbi, za Voyager 2 koji je uspješno vratio signal koji potvrđuje da je primio upute i izvršavao naredbe bez problema. Uspješno ping-anje između radio antena i svemirskih letjelica obično nisu događaji vrijedni pažnje, ali Voyager 2 je posebna letjelica i NASA-ina najdugovječnija svemirska misija. S pravom joj se posvećuje posebna pažnja – posebno u ovakvim situacijama pandemije, koje uključuje i razdoblje rekordno duge jednosmjerne radio tišine.

Voyager više nije sam, barem periodično.

Preveo i adaptirao: Dženan Buzadžić

Izvori:


Širite znanje