Industrija turizma tokom i nakon 2020. Šta mijenja digitalizacija i kako dalje?

Širite znanje

AirBnB vrijedi više od Marriott, Hilton i Intercontinental zajedno kao rezultat utjecaja digitalne transformacije na industriju turizma. Poslušajte i razgovor sa menadžerom Vagabundo-travel agencije iz Sarajeva o stanju turističkog sektora u BiH, digitalizaciji u sektoru i šta bi vlast trebala uraditi kako bi se ublažila kriza

Dženan Buzadžić

Većina nas je manje putovala ove godine nego inače. Primjetna je prilagodba novonastalim okolnostima pandemije gdje su se za odmor više koristile lokalne destinacije i one u manjim grupama. Odmori sa više vremena provedenog na otvorenom i u kontrolisanim okruženjima su traženiji. Pročitajte naše iskustvo iz Španije: Turizam tokom pandemije uz QR-kod i maska kao suvenir 

Potražnja za iznajmljivanje apartmana je u porastu dok je u padu potražnja za paket aranžmane koji uključuju grupni prevoz i boravak u velikim hotelskim lancima. Iskustvo u iznajmljenom stanu ili kući, uz lokalnu dostavu hrane je manje rizično i više autentično. Dobitnici u takvoj turističkoj ekonomiji su firme kao AirBnB i DoorDash, posrednici u iznajmljivanju apartmana i dostave lokalne hrane.

U takvom okruženju mnoge poznate turističke sile su u krizi. Globalne, gdje turizam čini oko 15% španjolskog BDP-a i oko 13% talijanskog pa i regionalne kao Hrvatska gdje je 20% GDP-a od turizma. Iako je to bolan pad prihoda, navedene ekonomije će se izvući nakon par godina. Mnogo je ekonomski bolnije državama koje su i više ovisne od industrije turizma kao Maldivi (35% u GDP) ili države gdje je turizam rastao višestruko u zadnjih nekoliko godina kao Gruzija.

Digitalna transformacija turizma

Trenutna tržišna vrijednost (12.12.2020) Airbnb-a je oko 86,5 milijardi USD. To je više od 84,1 milijarde USD, koliko skupa vrijede Marriott, Hilton i Intercontinental!

Firma koja se zasniva na web stranici, mobilnoj aplikaciji i efikasnom uvezivanju ponude i potražnje a da pri tome nema niti jedan smještajni kapacitet u svom vlasništvu vrijedi više od globalnih lidera turizma koji posjeduju na stotine hotela po čitavom svijetu. Dokaz koliko digitalna transformacija utiče na odnos vrijednosti. Jedan od značajnih razloga ovog rasta vrijednosti je brzina prilagodbe, smanjenje troškova i agilnost. Naime Airbnb se nakon početnog drastičnog pada prometa fokusirao na lokalizaciju ponude na radijusu do 500km od lokacije potencijalnog klijenta. Porasla je potražnja za apartmane pogodne za rad i učenje. Te vrste ponude su isticali. Uz dodatni lokacijski marketing uspjeh nije izostao. Investitori koji ulažu u budućnost misle da su to buduće vrijednost u koje vrijedi uložiti novac.

Airbnb krajem 2020. vrijedi više od Marriott, Hilton i Intercontinental korporacija zajedno!

Digitalni servisi kao AirBnB, Uber, Booking su i ranije započeli digitalnu transformaciju industrije turizma. Pandemija je samo pojačala utjecaj na ponašanje potrošača gdje je sve dominantnija tzv. ekonomija bez kontakta. Iznajmite apartman u nekom naselju putem AirBnB, dođete uz pomoć Google Map navigacije, dobije pristupne podatke da otvorite vrata i nakon što istekne vaš period boravka, vratite se svojoj kući. Posrednici za kompletne vaše aranžmane su isključivo aplikacije na mobilnom telefonu. Digitalna recepcija i podrška na daljinu. Koncept pametne kuće za iznajmljivanje (smart rental home) se uveliko primjenjuje, a mnoge mogućnosti su integrisane i u samu Airbnb aplikaciju.

Preporuke za ponovni (digitalni) agilniji početak

Turističke agencije se jednostavno moraju prilagoditi ubrzanoj digitalizaciji potrošača. Ako žele ostati relevantne moraju uzeti u obzir da su turisti putem Interneta i na mobilnom dobili mnoge opcije za brzo plaćanje, ocjenu kvaliteta usluga, mogućnost iznajmljivanja stanova, globalnih aranžmana, auta, jahti i avio letova. I najmanja kritika na recimo google reviews može odvratiti potencijalnog klijenta, a da agencija toga nije niti svjesna. Da bi olakšali organizacijsku analizu agencijama kao i donošenje novih odluka u digitalnom dobu, pročitajte analizu OECD-a industrije turizma u kontekstu digitalizacije.

Agencije bi trebale biti tamo gdje su i potrošači, a posebno gdje oni i provode svoje vrijeme. To je na Internetu, a sve više i na mobilnom (oko 80% online vremena). Uzeti u obzir da su Google Maps i Trip Advisor zamijenile mnoge turističke i gastro vodiče. Potencijalni putnici mogu provjeriti cijene za željenu destinaciju u roku nekoliko minuta. Aktivno prisustvo na društvenim mrežama je obavezno za agencije koje žele da svojim potencijalni klijentima ponude nova iskustva i ponude. Pročitajte nekoliko savjeta o upotrebi društvenih mreža u razvoju turizma.

Posebno je bitno razmišljati dugoročno uz održavanje trenutnog poslovanja, jer današnje generacije od 30-40 će lakše koristiti nove tehnologije budućnosti i pronalaziti aranžmane na taj način, od današnje generacije 50-60 kojima je često lakše uzeti paket aranžman od poznate agencije. O mlađim generacijama da i ne govorimo. Neće niti znati za šta je služila turistička agencija današnjeg profila. Za mnoge će i virtualna putovanja biti dovoljno dobra uvodna opcija za nova iskustva i za upoznavanje sa novim destinacijama i kulturama. Pročitajte više o virtualnim putovanjima iz fotelje i novim tehnološkim mogućnostima za potencijalne turiste.

Lojalnost i lokalizacija ponuda je bitnija nego ikada ranije da bi turistička agencija tokom pandemije uopšte poslovala. Ako je veliki AirBnB tako podigao svoju vrijednost iznad mnogo poznatijih rivala, onda će i manje turističke agencije moći ostvariti priliv novca od ponuda lokalnih destinacija i znamenitosti.

Turizam u Bosni i Hercegovini je također u krizi. Samo 80% manji broj dolazaka međunarodnih turista i 88% manje noćenja stranih turista na mjesečnom nivou ukazuje na veliki pad prihoda. Kako bi detaljnije istražili i analizirali situaciju najbolje je razgovarati sa samim djelatnicima u industriji. Stoga o stanju u turističkoj industriji u BiH, a i šire razgovaramo sa menadžerom agencije Vagabundo-travel iz Sarajeva. Poslušajte razgovor sa Hrvojem Gavrančićem o tome kako se agencije u kojoj radi nosi sa navedenim problemima. Pričamo i o digitalnoj transformaciji i digitalizaciji poslovanja u turizmu kao i o mjerama koje bi vlast trebala poduzeti kako bi umanjila posljedice krize.

Potrošači svakodnevno upotrebljavaju razne digitalne ponude. Firme kao AirBnB, Uber, Google i Trip Advisory su poremetile turističku industriju pružajući nove vrijednosti potrošačima pomoću digitalnih tehnologija. Agencije koje žele da budu relevantne ne samo da moraju da prihvate tu činjenicu nego i da razmišljaju korak dalje.

Nadamo se da će pored projekta pomoći od 106 miliona KM, zajma Svjetske banke, za mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini, i ostali odgovorni pronaći način da pomognu firmama koje trebaju kapital kako bi opstale. Firme u industriji turizma su posebno pogođene. Ohrabrujuća je i činjenica da će se kroz ovaj program usmjeriti i na usvajanje novih tehnologija i digitalizaciju poslovanja.

Izvori:


Širite znanje