Umro je na današnji dan: Znate li ko je bio Joseph Pulitzer

Širite znanje

Utemeljitelj najprestižnijeg priznanja u američkom novinarstvu i književnosti, prvobitno je radio kao utovarivač robe na brodove, bio konobar te sahranjivao umrle od kolere

M. K.

Na današnji dan 1911. godine umro je Joseph Pulitzer, američki novinar, publicist i utemeljitelj Pulitzerove nagrade, najprestižnijeg priznanja u američkom novinarstvu i književnosti. Nagrada je ustanovljena 17. augusta 1903., kada je sastavljena Pulitzerova oporuka, a počela se dodjeljivati ​​u maju 1917.  Pulitzerova nagrada dobitnicima donosi po 15.000 dolara.

Joseph Pulitzer rođen je u Mađarskoj pod imenom Politzer József. Otac mu je bio bogati židovski trgovac. Nakon očeve smrti, porodica se suočila s velikim financijskim problemima, a Joseph je 1864. godine emigrirao u Sjedinjene Američke Države, gdje je tada buktio građanski rat.  

Prijavio se u sjevernjačku vojsku i učestvovao u ratu. Po njegovom okončanju radio je različite poslove, uključivši utovarivanje robe na brodove, konobarisanje, a i sahranjivao je umrle od kolere. Uskoro se počeo baviti novinarstvom i do 1869. se dokazao kao vrlo vrijedan i uspješan u St. Louisu. Bio je vrlo zainteresiran za politiku, a malo po malo, Pulitzer je postao je novinski izdavač. Nakon nekog vremena se i obogatio. U New Yorku je 1883. kupio novinsku kuću New York World, koja je do tada poslovala s gubitkom.  

Pod Pulitzerovim pravcem novine su se etablirale kao medij običnih ljudi i općenito je podržavao prava radnika. Imao je snažan osjećaj za ono što je javnost željela, a objavljivanje događaja kao što je putovanje neustrašive novinarke Nellie Bly širom svijeta donijelo je iznimnu popularnost njegovim novinama. Pustolovna Bly je putovala svijetom 72 dana, dokumentirajući svaki korak svog zapanjujućeg putovanja što je privuklo ogromnu čitanost.

The Authentic History Center

Tokom ere žute štampe, 1890-ih, Pulitzer se našao u ratu za tiraž sa suparničkim izdavačem Williamom Randolphom Hearstom. Nakon te borbe, napravio je otklon od senzacionalizma i počeo se zalagati za odgovornije novinarstvo. Međutim, ostao je sklon braniti senzacionalističko izvještavanje, tvrdeći da je važno privući pažnju javnosti kako bi se osvijestila o važnim pitanjima.

Pulitzer je 1892. Sethu Lowu, direktoru Univerziteta Columbia ponudio novac za otvaranje prve škole novinarstva u svijetu. Univerzitet je prvobitno novac odbio, ali je 1902. Nicholas Murray Butler, novi direktor, imao je više sluha kako za školu tako i za nagrade. 

Pulitzerov san nije ispunjen za vrijeme njegovog života. Testamentom je Columbia univerzitetu ostavio dva miliona dolara čija je realizacija ostvarena 1912. godine, kada je Univerzitet Missuri već imao svoju prvu školu novinarstva. Ipak, škola novinarstva Columbia postala je jedna od najprestižnijih u svijetu.

Joseph Pulitzer je umro u 64. godini na svojoj jahti u luci Charleston, a pokopan je na groblju Woodlawn u Bronxu, New York.  


Širite znanje