Višesatno sjedenje utiče na zdravlje! 

Širite znanje

Nalazimo se u modernom vremenu, gdje je višesatno sjedenje postalo neizbježan dio naših života. Od radnih mjesta koja zahtijevaju sjedenje za računarima, do gledanja televizije i korištenja pametnih telefona, mnogi od nas provode veći dio dana u sjedećem položaju. Ono što mnogi ne znaju, ali osjete na svojoj koži, kičmi i tijelu je da, upravo ovo, višesatno sjedenje utiče loše na zdravlje. 

Srce na udaru 

Neka istraživanja pokazala su da višesatno sjedenje može povećati rizik od srčanih bolesti. Tokom dugog perioda neaktivnosti, smanjuje se cirkulacija u krvi, što dovodi do nakupljanja masnih naslaga u arterijama. Ovo povećava rizike od ateroskleroze i hipertenzije, a upravo oni su glavni faktori koji utiču na srčana oboljenja. 

Kilo gore – kilo dole 

Položaj sjedenja u trajanju od minimalno 8 radnih sati, može dovesti do gojaznosti, što je epidemija savremenog društva. Kada ne koristimo mišiće tokom više sati, naša sposobnost sagorijevanja kalorija se smanjuje, a unos kalorija iz hrane se smanjuje u istoj mjeri. To može dovesti do povećanja tjelesne mase i povećanja indeksa tjelesne mase. 

Bolovi u vratu i leđima 

Dugotrajno sjedenje može uzrokovati ozbiljne probleme sa kičmom. Loše držanje, kao i konstantni pritisak na kičmu i vrat mogu dovesti do bolova, ne samo u tim dijelovima. Često se višesatni pritisak na kičmu i leđa manifestuju kroz bolove u koljenima, kukovima i sl. pa često ni ne shvatamo odakle potiču ti bolovi. Lošim ili pogrešnim tretmanima ovi problemi mogu se vremenom pogoršavati i zahtijevati liječenje, uključujući masaže, treniranje i fizikalnu terapiju. 

Mentalno zdravlje 

Višesatno sjedenje ne samo da utiče na tijelo, ono ne pošteđuje ni mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala povezanost između ta dva segmenta koja rezultiraju rizikom od depresije i anksioznosti. Nedostatak fizičke aktivnosti može smanjiti proizvodnju endorfina, hormona sreće, što nadalje negativno utiče na naše raspoloženje. 

Kako se zaštiti? 

  • protegnite se svakih pola sata 
  • redovno vježbajte i održavajte fizičku aktivnost kao dio svakodnevnog rasporeda 
  • razmotrite upotrebu stolica za sjedenje koja podržavaju ispravno držanje tijela 
  • radite vježbe jačanja mišića leđa i stomaka kako biste držali kičmu u pravilnom položaju
  • svoje slobodno vrijeme utrošite šetajući/hodajući
  • odvojite vremena za masažu, prijaće vam i istovremeno će biti od velike pomoći za problem uzrokovan višesatnim sjedenjem

Širite znanje