Mladi će promijeniti (naš) svijet: Startupi u BiH

Širite znanje

U Bosni i Hercegovini, mladi preduzetnici postaju vodeća snaga koja oblikuje inovacije i pokreće promjene u društvu. Možda mladi imaju bunt, revolt ili želju za pozitivnim promjenama u svom društvu ili zajednici. Ono što je karakteristično za sve mlade inovatore i preduzetnike je hrabrost, vizija i posvećenost. 

Pomenute karakteristike su ih podstakle na stvaranje novih rješenja, ali i pokretanje startupa koji donose inovativna rješenja. Nije nam strana činjenica da drugačiji pristupi mladih mogu promijeniti čak i način življenja u BiH.

Ideje koje mijenjaju perspektivu

Mladi preduzetnici u BiH donose širok spektar inovacija koje pokrivaju različite sektore (od tehnologije, ekonomije do društvenih promjena). Svojom inovativnošću i preduzetničkim duhom doprinose stvaranju novih proizvoda, poslovnih modela i usluga. Ukoliko uzmemo tehnološki sektor kao primjer – mladi rade na razvijanju aplikacija i softvera koji pojednostavljuju korištenje, a samim tim skraćuju utrošeno vrijeme na svakodnevne zadatke.

Start up running concept. New business launching. Company presentation. Brand and identity building process. Isolated vector illustration in cartoon style

S druge strane, postoje i startupi koji se bave društvenim inovacijama. Oni nude rješenja za probleme u zajednicama – ekološke inicijative, socijalne inkluzije i obrazovanje. Inovacije ovog tipa doprinose malim pozitivnim promjenama u društvu, stvarajući upravo te male pomake ka održivoj budućnosti koje se ne tiču samo njih, nego i njihovih sugrađana.

Kako inovacije i startupi mogu promijeniti način življenja u BiH?

Vjerujemo da ovakvo pitanje izaziva skeptičnost i sumnju, što je u potpunosti opravdano. Ali evo par primjera kako mladi svojim inovacijama mogu uticati na BiH:

• povećanje konkurentnosti
• unapređenje kvalitete života
• stvaranje novih radnih mjesta
• rješavanje društvenih izazova

Podržavanje mladih preduzetnika u BiH je važno za stvaranje održivih inicijativa i podršku ekonomskom razvoju. Finansijska podrška, edukacija i mentorstvo kao i povezivanja sa investitorima i tržištem su faktori koji mogu vlasnicima startupa pomoći u razvoju. Kroz saradnju vlade, investitora i društva u cjelini, mladi vlasnici startupa, inovativci i biznismeni mogu ostvariti svoje poslovne snove i postati snaga promjene u BiH.


Širite znanje