Gastronomske tajne bh kuhinje – ukusi koji čuvaju tradiciju

Širite znanje

Bosanska kuhinja je čarobna mješavina ukusa, mirisa i tradicije – koja oduševljava sva čula. Pored bogate istorije i kulture Bosne i Hercegovine, kuhinja je odraz duše ove zemlje i njenih ljudi. Prožeta je raznim uticajima, kako civilizacijskih tako i kulturoloških, koje su obitavale na ovim prostorima, a možemo reći i da je ta raznolikost nešto što je čini još posebnijom.

Bosanci vjeruju u snagu prirode i zemlje koja im daje sve što je potrebno, zato od namirnica koriste samo svježe i kvalitetne. Potrebno je istaći da u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji brojne namirnice imaju organsko porijeklo jer su decenijama uzgajane na ovom plodnom tlu, bez hemikalija i pesticida.

Jedna od najpoznatijih bosanskih poslastica je baklava. Ova poslastica bogata orasima i aromatičnim sirupom učiniće da se osjećate kao da ste na nebu. Taj aromatični sirup u BiH, među stanovnicima poznatiji je kao agda i ona je jedna od najvažnijih elemenata ove tradicionalne poslastice.

Još jedan dragulj u srcu bosanske kuhinje su ćevapi. Ovi mekani mirisni mesni valjci, tradicionalno se služe s lukom i somunom. Njihov neodoljiv ukus i tradicija, privlače i turiste širom svijeta, zato su im ćevapi neizbježan delikates koji krasi Bosnu i Hercegovinu.

Neizostavno jelo bosanskohercegovačke kuhinje je sarma. Taj neraskidivi dio trpeze u BiH pruža jedinstveni ukus i dojam topline domaće kuhinje. Ona se često poslužuje u posebnim prilikama i slavljima. Mnogi državljani BiH kažu da je tajna savršene sarme u ljubavi i pažnji koja se ulaže u njenu pripremu.

Gastronomske tajne bh kuhinje ne čuva se samo u receptima, već i u ljubavi prema tradiciji i prenošenju ovih vrijednih znanja s koljena na koljeno. Kroz pripremu i uživanje u ovim jelima, možemo zaključiti da nije u pitanju samo hrana, nego je svako jelo priča koja povezuje ljude.


Širite znanje