Aromaterapija za opustiti se i osvježiti dušu

Širite znanje

Prije nego što zakoračimo dublje u svijet aromaterapije, upoznaćemo se sa osnovama.

Šta je tačno aromaterapija? To je praksa korištenja eteričnih ulja – prirodnih biljnih ekstrakata iz biljaka, kako biste postigli ili povećali fizičko i emotivno blagostanje. U neku ruku zvuči poput čarobnog eliksira, zar ne?

Različita eterična ulja donose različite dobrobiti. Lavanda je, na primjer, poznata po svojoj sposobnosti opuštanja, dok limun podiže vaše raspoloženje. Ono što je najbolje kod ovakvih seansi, aromaterapija je jednostavna za upotrebu i možete je raditi bilo kada – bilo gdje.

Možete koristiti eterična ulja u različitim oblicima, uključujući difuzere, masažu, ulja i kupke.

Umirujući mirisi za opuštanje

Prvi korak u vašem mirisnom iskustvu je odabrati eterično ulje koje će vas opustiti. Lavanda, kao što smo već pomenuli, je klasik za opuštanje. Stvoren je za mirne večeri uz šoljicu čaja i knjigu. Kapnite nekoliko kapi lavande u difuzer i pustite da vas nježni miris uspava.

Eukaliptus je još jedan fantastičan izbor. Pogotovu ukoliko imate probleme sa disanjem ili sinusima. Osvježava i čisti zrak, te pomaže poboljšanju vašeg disanja. Idealno je za toplu kupku nakon napornog dana.

Osvježenje za tijelo i duh

Nema ništa bolje od osvježavajućeg mirisa kako biste povratili energiju.

Limun je naš lični favorit. Njegova svježina budi osjećaj vitalnosti i podiže duh. Kapnite nekoliko kapi limuna u čaj ili difuzer i započnite jutro s osmijehom.

Pored limuna, pepermint takođe osvježava i budi vaš um. Savršen je za one trenutke kada se osjećate umorno ili pospano, a želite ostati budni i svježi.

Mirisi koji ljube dušu

Aromaterapija je poput tajnog vrta mirisa koji čeka da bude istražen.

Bez obzira na to da li trebate opuštanje ili osvježenje, prirodni mirisi su vaša tajna oružja!

Ovo su samo neki prijedlozi, a vi budite slobodni da istražujete različita eterična ulja i otkrijete koji vas mirisi najviše osvježavaju ili opuštaju. To je vaša lična mirisna terapija koja će vam pomoći da se osjećate bolje u svojoj koži!


Širite znanje