Usmjerite kameru prema matematičkom problemu i uz Photomath koraci i rješenje su na ekranu

PhotoMath matematika pri ruci
Širite znanje

Photomath je jedna od najpopularnijih edukativnih aplikacija za učenje matematike. Unapređuje iskustvo učenja matematike za milione učenika koristeći mobilni i kameru.

Pomoćnik iz matematike uvijek pri ruci

Za mnogu djecu vježbanje matematike kući je naporno i nedovoljno interesantno. Izvan okvira razreda u školi, prilično su sami i prepušteni sebi. Njihovi učitelji nisu tu da im pomognu, roditelji se teško sjećaju matematike iz školskih dana, a instruktori nisu uvijek dostupni ili financijski pristupačni.

Uz Photomath, svako ko se bori sa matematikom, može dobiti pomoć u bilo kojem trenutku. Sve što trebaju učiniti je usmjeriti svoju kameru mobilnog telefona na matematički problem, a Photomath će pružiti trenutno rješenje sa, što je najvažnije, detaljnim objašnjenjem. Koraci za izračunavanje postavljeni su tako da odgovaraju svakom nivou znanja. Svaki korak se može raščlaniti na detaljnija uputstva kako bi i oni sa najmanje znanja mogli razumjeti.

To je besplatna aplikacija koja omogućuje učenicima da nauče matematiku na zabavan i jasan način. Od svojih samih početaka 2014. godine bila je među najpopularnijim edukacijskim aplikacijama na svijetu, više puta na vrhu liste App Store & Google Play Store.

Kako radi Photomath?

Dio aplikacije koji se bavi matematikom je softver u vlasništvu kompanije Photomath. Prepoznaje određeni matematički problem i pruža rješenje za manje od sekunde!

Ali, da bi mogao riješiti bilo koji problem, Photomath ga prvo mora pročitati tj, pretvoriti ručno napisan zadatak u identične digitalne brojevne vrijednosti. “Oko” aplikacije je najsavremenija tehnologija mobilnog prepoznavanja znakova Microblink. Izdvaja matematičke izraze, omogućavajući korisniku da odmah pronađe rješenje. Korisnik čak i ne mora da fotografiše, dovoljno je samo usmjeriti i “skenirati” zadatak i aplikacija automatski pretražuje probleme. Također omogućuje uređivanje i selekciju problema pomoću jednostavne i intuitivne tipkovnice.

Transformacija učenja matematike

Digitroni u poređenju sa ovom aplikacijom su kao uređaji iz muzeja. Korisnici su zadivljeni konceptom rješavanja matematičkih problema uz pomoć svog telefona. U narednih nekoliko godina, Photomath se kontinuirano nadograđuje i modificira sa fokusom na korisnika. Nastoji izgraditi besprijekoran, intuitivan i zabavan matematički doživljaj za sve, bez obzira na stil učenja, nivo matematičkog znanja ili materinji jezik.

Na primjer, u početku je aplikacija nudila samo jedno rješenje problema. Sada korisnik može birati između nekoliko pristupa bilo kojem problemu, ovisno o tome koji im je potreban. Štaviše, aplikacija je prevedena i prilagođena na više od 25 jezika širom svijeta. A to nije ni najbolji dio!

Jedna od najznačajnijih prekretnica bilo je prepoznavanje rukopisa, što je uvedeno sa verzijom Photomath 3.0 tokom 2016. Obradivši preko 100.000 slika rukom pisanih matematičkih izraza (oko 1,5 miliona pojedinačnih znakova), Microblink-ov istraživački tim osmislio je potpuno novi model neuronske mreže, koji je došao do odlične 98% tačnosti u samo godinu dana.

Sljedeća velika karakteristika su grafikoni koji su pomogli korisnicima da vizualiziraju i bolje shvate problem. Korisnici također mogu istražiti detalje grafova poput korijena, domene, minimalnih i maksimalnih vrijednosti i druge karakteristike.

Animirani koraci procesa izračuna su najnoviji dodatak Photomath poboljšanja. Prikazivanje objašnjavanja svakog koraka a ne samo krajnjeg rješenja glavni je korak prema iskustvu učenja iz stvarnog života.

Koliko je Photomath popularan među učenicima?

U prvoj sedmici od svog predstavljanja na TechCrunch Disrupt Europe 2014  u Londonu, Photomath je dostigao preko milion preuzimanja. Uz stalna poboljšanja, preuzimanje aplikacije je premašilo nevjerojatnim 100 miliona!

Photomath je odličan primjer kako upotreba računarskog vida i prepoznavanja transformiše iskustvo korisnika i dodaje ogromnu novu vrijednost. Integracija računarskog vida može se sada lako ponoviti i u mnogim drugim industrijama i procesima kako bi se ubrzao ili skroz zamijenio ručni unos podataka.

Microblink-ova rješenja za prepoznavanje teksta dolaze u obliku SDK-ova (kompleta za razvoj softvera) dizajniranih za rješavanje raznih problema iz stvarnog života i optimiziranih za jednostavnu integraciju u bilo koju postojeću aplikaciju. Dizajnirani su za vrhunske performanse kako u mobilnim tako i u web aplikacijama, i mogu se prilagoditi tako da krajnji korisnik budu potpuno nevidljivi.

Izvor: https://microblink.com/use-cases/case-studies/math-education-powered-by-mobile-vision-photomath

https://www.photomath.net/en/


Širite znanje