Imate problem naučiti diferencijalni i integralni račun? Želite da vam je instruktorica uvijek pri ruci? Aida može pomoći da brzo učite…

Aida - AI instruktorica matematike
Širite znanje

U zadnje vrijeme sve se više priča i diskutuje o temi vještačke inteligencije (AI). Često prevlada negativan narativ sa zaključkom kako će AI uzrokovati razne probleme pa čak i nestanak ljudske rase. Ostavljamo tu diskusiju zainteresovanim, a mi želimo predstaviti jedan primjer gdje AI služi da pomogne ljudima, konkretnije onima koji žele da jednostavnije i brže nauče diferencijalni i integralni račun. Pojedinima su upravo diferencijalne jednačine i integrali bili glavni razlog izbjegavanja matematike tokom odabira fakulteta ili čak i odustajanja od nastavka studiranja.

Problem nije specifičan samo među našim studentima nego je jednako izražen i širom svijeta. Na univerzitetima su analizirali situaciju i došli do zaključka da skoro jedna trećina studenata ne uspije završiti semestar ili napuste studij u kojem se izučavaju diferencijali i integrali. Imajući u vidu da je uspješno savladavanje tog gradiva bitno za studente koji žele da steknu diplome iz nauke, tehnologije, inženjerstva ili matematike (STEM), to predstavlja problem za društva koja žele više stručnjaka u tim oblastima.

Iz tog razloga je Pearson, kompanija za razvoj obrazovnih sistema, kreirala Aida Calculus, prvu aplikaciju za podučavanje, baziranu na AI kako bi pomogla učenicima da se izbore sa jednom od najtežih i frustrirajućih matematičkih oblasti. „Ovaj račun je velika prepreka karijeri u STEM-a oblastima “, rekla je Milena Marinova, odgovorna za razvoj proizvoda i rješenja sa AI u Pearsonu.

Ko je Aida?

Otprilike 10 mjeseci Marinova i njezin tim su radili na rješenju tj. mobilnoj aplikaciji pod nazivom Aida za koju se uprava Pearson nada da će pomoći studentima da lakše savladaju ovu problematičnu oblast. Naziv je nastao od skraćenice od AI i Ada. Ada Lovelace je poznata britanska naučnica i začetnica računarstva početkom 19. vijeka.

Aida je prva u obrazovnoj industriji i može biti važna prekretnica u upotrebi AI za učenje. To je jedina obrazovna aplikacija koja koristi više AI tehnika dubokog učenja (deep learning), prilagođena za potrebe podučavanja učenika. Upotreba sličnih naprednih AI algoritama do sada je viđena samo u poslovnim i potrošačkim aplikacijama. Pearson je prva firma koja je primijenila tu razinu inovativnosti u obrazovnom prostoru.

Pomažući učenicima i studentima u rješavanju diferencijalnog i integralnog računa, Aida može biti jedno dugoročno rješenje za ovaj izazov i problem u obrazovanju, a i u zapošljavanju.

“Aida je revolucionarna upotreba AI-a kako bi se omogućilo učenje. To je prvi korak koji redizajniramo u obrazovanju za potrebe tržišta talenata fokusirajući se na veliku i čestu prepreku karijerama u STEM-a oblastima”, rekao je John Fallon, izvršni direktor Pearson-a. “Globalna potražnja za STEM poslove se mjeri u milionima, i stoga, ne možemo priuštiti sebi da mnoge talentirane učenike i studente ostavimo bez pomoći.

AIDA je AI pomoć za diferencijlni i integralni račun

Trenutno je Aida dostupna samo putem Apple Store za Apple uređaje.

Kako Aida podučava?

Ukratko, Aida nudi savjete i informacije u stvarnom vremenu koje su kao prilagođene preporuke studentima koji vježbaju diferencijalne jednačine i integralni račun. Aplikacija sadrži i video materijale o upotrebi ovih oblasti u stvarnom svetu. Tu su naravno detaljne demonstracije kao i vježbe sa pitanjima kako bi se provjerio trenutni nivo razumijevanja učenika. Bazirano na principima mašinskog učenja, što se više studenata bavi ovim problemima, to će konkretnije postati preporuke i savjeti aplikacije za buduće učenje i preporuke.

Najzanimljiviji aspekt aplikacije je sposobnost davanja konkretnih povratnih informacija o radu učenika. Studenti mogu fotografirati svoj rukom napisan domaći zadatak ili upisati direktno na tastaturi aplikacije. Aida će potom analizirati zadatak, red po red, navodeći učeniku da li je ispravno radio, gdje se prati svaki red ili korak, i ako je neophodno, istaći porukom odgovarajuće instrukcije tamo gdje su pogrešni koraci.

Aplikacija je prva u nizu ponuda pod novim brand imenom Aida. Kasnije će se vjerovatno direktno prodavati studentima. Za sada je besplatna do juna 2020. godine. Kompanija razmatra cijenu putem pretplate od oko 2,99 dolara mjesečno, što i nije puno. Recimo, tokom jednog semestra bi platili oko 20 USD a imali bi pomoć pri ruci, što bi trebalo biti dovoljno da student usvoji znanja vezana za diferencijal i integralni račun. Aida studentima ne pokazuje samo odgovore – već ih uči koracima kako da riješe i razumiju probleme, pružajući odgovarajuće povratne informacije prilagođene individualnim potrebama.

Aida i slične buduće aplikacije, bazirane na AI, mogu učenje učiniti lakšim i prihvatljivijim za one kojima su STEM oblasti privlačne, ali se ne usuđuju početi zbog težine matematičkih oblasti koje se bave diferencijalima i integralima. Nadamo se i pozitivnim pomacima na našim prostorima gdje će STEM oblasti dobiti više studenata, a kasnije i profesionalaca u inovativnim firmama koje će se baviti AI, robotikom, astrofizikom, računarskim i matematičkim naukama.

Izvor: https://www.insidehighered.com/digital-learning/article/2019/11/18/pearson-introduces-aida-ai-powered-calculus-tutor

https://www.pearson.com/us/higher-education/products-services-teaching/learning-engagement-tools/aida.html

https://www.prnewswire.com/news-releases/pearson-releases-first-of-its-kind-ai-enabled-mobile-tutoring-experience-300955993.html


Širite znanje