Odgajanje djeteta u digitalno doba, izazov ili ne?

edukacija-digitalno-doba
Širite znanje

Amar Hadžimahmutović

Postati roditelj, uvijek je bila posebna radost svake osobe. Jako težak zadatak koji stavlja na kušnju i oca i majku, mnogo izazova na putu do pravilnog odgoja svakog djeteta, sa posebnom ljubavlju i pažnjom u isto vrijeme.

Izazovi odgoja djece u digitalno doba

Pametni telefonu, ali i razvoj tehnologije omogućava nam olakšan život. Brzo komuniciramo, lakše i brže dolazimo do informacija, obavljamo poslovne procese. Ali, pored svih pozitivnih stvari koje nam je napredak tehnologije donio, postoje i one negativne posebno kada se radi o djeci.

Koliko se promijenila tehnologija u zadnjih 20 godina, toliko se promijenio i način odgoja. To nam govori i činjenica da se djeca danas kažnjavaju zabranom korištenja mobitela ili računara. Dok su „starije“ generacije odrastale, dobiti mobitel od mame ili tate je bio pojam, to se moglo dobiti tek u srednjoj školi, ali danas čak i kod djece koja idu u osnovnu školu nema gore kazne od zabrane korištenja mobitela ili čak da oni taj mobitel i ne dobiju.

Tehnologija

Nalazimo se u 21. Vijeku, vijeku kada smo okruženi mnogim promjenama. Svi procesi su se kompjuterizovali, okrenuti smo ka digitalnom svijetu koji nas u potpunosti okružuje. Digitalni potpisi, pasoši, zdravstvene knjižiće, digitalna komunikacija koja je olakšala da se možemo čuti sa nekim ko je hiljadama kilometara udaljen od nas. 

Cijeli ovaj proces digitalizacije naših života koji se jako ubrzano dešava posebno u zadnjih 20 godina, promijenio je i navike pri odgoju djece, te uveliko utiče na sami razvoj djeteta, ali i na intelektualne osobnosti djece. 

“Tehnologija se može odnositi na materijalne objekte, kao što su mašinehardver ili alate, ali se može odnositi i na šire teme, kao što su sistemi, metode organiziranja i tehnike. Termin se može primjenjivati generalno ili na specifične oblasti.“

Tehnologija se danas koristi na svakom ćošku, naša djeca jednostavno moraju biti tehnološki osvještena, te znati koristiti sve tehnološke naprave koje im današnjica nudi. Mnogo ih je, mobiteli, računari, tableti, su samo neke „sprave“ koje djeca već od malih nogu počinju da koriste. Roditelji često pribjegavaju ovim metodama kako bi smirili djecu, olakšali im da nešto nauče ili jednostavno da edukuju svoju djecu kako bi bili u toku sa vremenom.

Međutim, mnogi stručnjaci danas ne savjetuju pretjerano korištenje online kanala i davanja mobitela ili tableta djeci u ranom dobu njihovog odrastanja. 

Dileme roditelja

Svako dijete danas ima pristup mnogim uređajima, a roditelji su uglavnom u dilemama kada mogu svom djetetu kupiti mobitel ili kada će njihovo dijete moći da koristi Playstation. Ne znajući mnogi roditelji svojoj djeci ovo kupe prerano kako bi im udovoljili ili jednostavno kako se djeca ne bi osjećala odbačeno, jer svi njihovi prijatelji „to“ imaju. Na ovaj način roditelji sebi često naprave problem, ali i djetetu, jer dijete postaje asocijalno, vrijeme provodi na internetu, može doći u komunikaciju sa osobama širom svijeta što može biti opasno, i samim tim dijete ustvari živi na internetu. Nestaju dječije radosti, poput sankanja, grudvanja, igranja lopte ili košarke i sve se svodi na online svijet, ali ne nejgovo pravo korištenje. 

Opasno ili ne?

Prosječan korisnik samo društvene mreže Facebook provede 38 minuta dnevno koristeći ovu platformu, a sve veći broj roditelja pribjegava Youtube-u koji obiluje raz

nim sadržajem, a koji se tiče upravo djece. Većina sadržaja je prilagođena djeci, međutim, ako se djetetu da pristup bez nadzora da „surfa“ Youtube-om ili bilo kojom društvenom mrežom, dijete automatski ima pristup i sadržaju kojem ne bi smio imati, posebno u svom radnom razvoju.

Google je mislio i na taj segment, te je pokrenuo posebnu aplikaciju namijenjenu samo djeci Youtube Kids, u kojoj je sadržaj prilagođen u potpunosti samo djeci, te je kreiran na način da svaki uzrast ima svoj sadržaj. Također, roditelji u potpunosti imaju kontrolu nad ovom aplikacijom, u kojoj mogu da biraju šta će njihova djeca da gledaju, ili čak da zabrane pristup aplikaciji kako djeca ipak ne bi mogla da gledaju nešto bez nadzora roditelja.

Vrsni stručnjak, i jedan od autoriteta u regionu kada govorimo o vaspitanju i obrazovanju djece, dr. Ranko Rajović radio je mnoga istraživanja na ovu temu.

Istraživanja su pokazala da su danas djeca mnogo ranjivija radi nepravilnog korištenja interneta i njegovog korištenja bez nadzora roditelja. To se posebno pokazalo u četiri područja: motorika, matematika-logika, rječnik i opće znanje.

Vodite računa o tome šta djeca posjećuju

Pratite svoje dijete, i odredite sadržaj koji može pratiti na svojim mobilnim uređajima, laptopima ili tabletima.Vodite računa da vaša djeca ne provode previše vremena zureći u ekran bespotrebno, više se posvetite tome da prilikom korištenja mobitela, to vrijeme koriste zapravo kako treba, gledajući neki sadržaj koji će pomoći u njihovom obrazovanju i edukaciji. Koliko god da smo odlagali poklanjanje djetetu neki uređaj, kad tad ćemo zapravo morati da mu to omogućimo, jer živimo u vremenu u kojem je život bez tehnologije nemoguć. Ali trudite se da vaše dijete sve blagodati tehnologije koristi na pravi način. 

Dr. Ranko Rajović ističe : „ Ne možemo zabraniti pristup novim tehnologijama, one su potrebne i korisne i neminovne. Važno je kontrolisati što i koliko smijemo koristiti. Opasnost se krije u neumjerenoj upotrebi. Djeca brzo razviju ovisnost, jer gledajući u ekran i rješavajući zadatke u video igrici su na dopaminu, a onda kada pređu nivo dobiju i druge hormone koji daju osjećaj sreće. Tu zapravo dobiju sve – iščekivanje, radost, tugu, sreću, napetost, ljutnju i sve se rješava bezbolno i za 15 minuta promjeni 10 emocija. To nije realno u pravom životu, tako da život u virutalnom svijetu postaje interesantniji, dinamičniji, djeca gube intere za stvarnost, traže da svoje prohtjeve zadovolje odmah.“

 

Izvori:


Širite znanje