11 trikova Google Chrome pretraživača

Novine.ba-google-chrome
Širite znanje

Od marta 2021. godine Google Chrome čini oko 67 posto globalnog udjela internet pretraživača za desktop i laptop računare. Otprilike polovina svjetske populacije redovito koristi internet, a web pretraživači služe kao kanal putem kojeg korisnici iz cijelog svijeta svakodnevno pristupaju internetu.

Amar Hadžimahmutović | Anela Ramić-Šabanić

Kroz vrijeme pretraživači na internetu i njihova popularnost vremenom su se mijenjali.  Međutim Google Chrome pretraživač uvjerljivo već dugo vremena drži prvu poziciju kada su u pitanju broj korisnika i popularnost. Slobodno možemo reći da mu trenutno nema ravnog.

U nastavku vam donosimo 11 trikova za koje sigurno niste znali, a svakodnevno koristite upravo Chrome, neki će vam biti zanimljivi, a neki će vam sigurno biti od koristi prilikom korištenja ovog pretraživača.

 1. Gledajte filmove na vašem televizoru

Google Chrome je također odličan video player. On vam daje mogućnost da jednostavnim drag&drop sistemom prebacite fotografiju ili video koji želite gledati u novi tab i uživanje može da počne. Na vrlo jednostavan način vaše omiljene filmove možete prenijeti i na televizor. Klikom na Chrome settings meni a zatim samo kliknete na Cast, i uživanje može da počne.

 1. Skrivena T-Reg igra

Obzirom da živimo u 21.vijeku i da je danas spori internet samo strani pojam, a o prekidu istog skoro da možemo samo sanjati, ipak nekad bude situacija kada mreža padne i to bude jako frustrirajuće. Google je upravo mislio na to te omogućio da kada uđete na Chrome, a nemate interneta jednim klikom na tipku Space na tastaturi pristupite igri gdje upravljate dinosaurusom i preskačete prepreke. Pokušajte i na Novine.ba (strelica prema gore za početak igre):

 1. Otvorite ponovo tabove

Kad god slučajno zatvorimo tab, a nismo zapamtili stranicu koju smo pretraživali bude jako frustrirajuće, ali Google je to riješio za vas. Jednostavno idite na File > Reopen Closed Tab i vaš tab će biti vraćen.

 1. Navigirajte kroz tabove bez miša

Otvorili ste više tabova i morate brzo da pređete sa jedno na drugi, klikom na tipku Control  (CTRL) i bilo koji broj od 1 do 9 automatski vas prebacuje na tab koji se nalazi u redu tih otvorenih brojeva.

 1. Pošaljite mail direktno sa Chromea

Google ja zaista mislio na sve opcije kako bi olakšali svoje pretraživanje, ali i svoje poslove. Ako u traku upišete  mailto: i zatim upišete e-mail adresu kojoj želite poslati e-mail, naprimjer : info@novine.ba, Chrome će automatski otvoriti vaš osnovni program za slanje mailova.

 1. Brisanje historije i cookiesa

Želite brzo izbrisati vašu historiju, u pretraživač jednostavno ukucajte chrome://settings/clearBrowserData, izaberite šta želite izbrisati i vaša historija će postati historija.

 1. Incognito mod

Ako želite preskočiti brisanje historije te da se ona ne zadržava u vašem pretraživanju, Google Chrome vam nudi Incognito mod. U prevodu to znači da sve što pretražujete neće biti zapisano u vašu historiju pretraga. Da bi ste pristupili ovom segmentu sve što treba da uradite jeste da idete na File>New Incognito Window

 1. Pronađite vaš Android telefon

Gubitak telefona je za sve nas jako stresan trenutak. Chrome će vam pomoći da locirate vaš telefon, u pretraživač ukucajte Find my phone nakon čega će se otvoriti poseban prozor koji će vam pomoći da pronađete vaš telefon.

 1. Personalizirajte ga

Google Chrome vam nudi opciju da personalizirate svoj pretraživač pomoću vlastite Google Chrome theme prodavnice. Ako želite personalizirati svoj pretraživač, u traku kucajte https://chrome.google.com/webstore?hl=en&category=theme

 1. Pretražujte na velikom ekranu

Želite da povećate svoje pretraživanje. Posljednja verzija Google Chromea pruža vam mogućnost da sve ono što radite na pretraživaču prebacite na vaš televizor. Izaberite tab koji želite prebaciti nakon toga kliknite na Chrome settings meni i izaberite Cast.

 1. Barrel Roll

Još jedna od zanimljivih opcija koju vam nudi Chrome. Ovo ćemo vam ostaviti da sami vidite o čemu se radi. Samo ukucajte u vaš Chrome pretraživač Do A Barrell Roll i pritisnite tipku Enter, neka Chrome uradi svoju magiju.

Sada nam je jasno zašto je Google Chrome ubjedljivo na prvom mjestu po broju korisnika i popularnosti kod pretraživača. Ono što je sigurno jeste da u kompaniji Google sigurno misle na razne aspekte jednog korisnika.

Izvor:


Širite znanje