Najveći austrijski festival dizajna uči nas kako koristiti javni prostor i nove gradske koncepte

Širite znanje

Bečki festival dizajna počinje iduće sedmice, 24. septembra, i trajat će do 3. oktobra

M.K.

Najveći austrijski festival dizajna Vienna Design Week i u ovogodišnjem, 15. izdanju u fokus stavlja korištenje javnog prostora i nove gradske koncepte te pojednostavljenim, ali bogatim festivalskim programom omogućuje interakciju posjetitelja od najmlađe do najstarije dobi.

Bečki festival dizajna počinje iduće sedmice, 24. septembra i trajat će do 3. oktobra, a u centru pažnje bit će raznovrsno umjetničko stvaralaštvo koje potcrtava kvalitete lokalne dizajnerske scene kao što su produkt dizajn, dizajn namještaja, industrijski dizajn, arhitektura, grafički i socijalni dizajn te eksperimentalni i digitalni pristup dizajnu.

Tokom deset festivalskih dana Vienna Design Week iz godine u godinu pokazuje da je Beč „City Full of Design“. Tom prilikom nezapaženi uglovi austrijske prijestonice postaju mjesto oblikovanja, a kritičke rasprave, jednostavne poruke kao i stručni diskurs otkrivaju novu perspektivu predmeta koji nas okružuju, dok se procesi nastajanja i proizvodnje često odvijaju eksperimentalno direktno na licu mjesta. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hannah Stippl (@hannahstippl)

Tako se u sklopu važnog dijela festivalskog programa „Stadtarbeit“ („gradski koncept“) pozivaju mladi lokalni i strani kreativci da svojim projektima iz područja socijalnog dizajna učestvuju na festivalu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maciej Chmara (@chmara.rosinke)

Svake je festivalske jeseni u fokusu drugi gradski okrug pa će tako ove godine pod motom „All eyes on Brigitte, now!“ sve oči biti uprte u 20. okrug Brigittenau, poznat po svojim živopisnim parkovima i trgovima te šarolikoj kulturnoj ponudi. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hannah Stippl (@hannahstippl)

Šira publika tako će se moći upoznati s tim bečkim okrugom i otkriti nove javne prostore kojima će se pokušati dati novi sadržaj.

Festival u svakom godišnjem izdanju posebnu pažnju posvećuje jednoj stranoj zemlji. Protekle dvije godine su to bile Finska i Švicarska, a ove pandemijske godine fokus je stavljen na Evropsku uniju. Mnogi izazovi koji su pred EU mogu se promatrati sa stajališta dizajna pa tako teme poput održivosti, digitalizacije, društvene inkluzije, poticanja interdisciplinarne i prekogranične saradnje te izgradnje participativnih procesa ne predstavljaju samo glavne zadatke Unije, nego su i radna područja mnogih dizajnera. Glavna pitanja koja prožimaju taj dio festivalskog programa su: “Šta EU čini za kreativnu industriju? I što kreativna industrija čini za EU?“

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TM_homedesign (@tm_homedesign)

U saradnji s brojim bečkim muzejima, proizvodnim pogonima i dizajnerima posjetitelji Festivala moći će vidjeti razne izložbe, instalacije i projekte te učestvovati u radionicama i okruglim stolovima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIENNA DESIGN WEEK (@viennadesignweek)

Od svog osnivanja 2007. godine Bečki festival dizajna predstavio je više od 200 manifestacija i ugostio oko 40.000 posjetitelja.

Teklić.hr

Vienna Design Week


Širite znanje