Pisac iz Zanzibara Abdulrazak Gurnah dobio Nobela za književnost

Širite znanje

Nagrada je veliko iznenađenje

M. K.

Nobelova nagrada za književnost, objavila je Švedska akademija, pripala je piscu iz Zanzibara, Abdulrazaku Gurnahu. Kako su rekli, čuli su se s piscem, no nažalost radi pandemije neće moći doći na primanje nagrade, već će se ceremonija prenositi putem zooma. 

Gurnah je bio finalist nagrade Booker, najvažnije engleske nagrade za fikciju. Najpoznatije je njegovo djelo “Paradise”, raj, koji govori o afričkim tinejdžerima.

Foto: Instagram

Žiri je nagradu Gurnahu obrazložio njegovim “beskompromisnim i saosjećajnim prodorom u posljedice i efekte kolonijalizma, kao i u sudbine izbjeglica u zaljevu između kultura i kontinenata.”

Do sada je objavio deset knjiga kao i kratke priče.

Anders Olsson, predsjednik komisije, rekao je da se ovaj autor, još od svog prvijenca “Memory of Departure”, “pomakao od stereotipnih opisa, i otvorio svoje čitatelje za kulturne različitosti Istočne Afrike, slabije poznate u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Gurnah je rođen u Zanzibaru 1948. godine, a dok mu je bilo dvadeset godina, 1968., odselio je u Veliju Britaniju. Profesor je književnosti na Sveučilištu u Kentu i Canteburyju.

Foto: Instagram

Osim kao pisac, radi i kao urednik, pa je uredio i The Cambridge Companion Salmana Rushdiea. Kada je bio u užoj konkurenciji za nagradu Booker, rekao je da je “jako uzbuđen jer to znači da će njegova djela pronaći novu publiku, pa će se ljudi koji nikad nisu čuli za taj rad, zainteresirati za njega”.

Nagrada je veliko iznenađenje. Favoriti ove godine bili su Annie Ernaux, jedna od najvećih živućih francuskih autorica, kojoj su kladionice dale najveće izglede, a slijedila je kanadska pjesnikinja Anne Carson, japanski bestseler-autor Haruki Murakami, ruska spisateljica Ljudmila Ulicka, kanadska spisateljica Margaret Atwood, gvadelupska spisateljica Maryse Condé i kenijski pisac Ngũgĩ wa Thiong’.  

Izvor: Jutarnji list


Širite znanje