Naučite upravljati stresom

Širite znanje

#Vježbajte redovno #Koristite pauzu  #Komunicirajte s drugima #Uzmite adekvatan odmor #Hranite se zdravo   

M. K.

Od manjih izazova do velikih kriza, stres je dio života. Iako ne možete uvijek kontrolirati svoje okolnosti, možete kontrolirati kako na njih reagirate. Fizički i emocionalni odgovor našeg organizma na negativne situacije je stres. Naše tijelo u tim situacijama reagira poremećajem hormonalnog balansa, koji nam je neophodan za prilagođavanje i preživljavanje. Kada naše tijelo doživi pretjeran stres ili on predugo traje bez prilike za predah, zdravlje u cjelini može biti ugroženo i posebno se povećava rizik od srčanih oboljenja, depresije, nesanice, probavnih tegoba.

Svako od nas različito reagira na stres. Jedni mogu stisnuti zube, drugi će vikati, a treći se povući. Važno je prepoznati kako reagirate kako biste što prije mogli prepoznati kada ste pod stresom. Njega ne možemo izbjeći i zato moramo naučiti kako se nositi s njim, bez obzira na situacije koje nam se mogu naći na putu. Stres se često može izbjeći planiranjem unaprijed, preuređivanjem okruženja i laganim opterećenjem.  Preuzmite kontrolu i pokušajte upravljati stresom prepoznajući njegove izvore te ujedno pažljivo preispitajte svoje navike, stavove i izgovore. 

8 JEDNOSTAVNIH NAČINA DA SE NOSITE SA STRESOM

1. Slušajte muziku – Puštanje mirne muzike ima pozitivan učinak na mozak i tijelo, može sniziti krvni pritisak i smanjiti kortizol, hormon povezan sa stresom.

2. Razgovarajte sa prijateljem – Kad osjećate da ste pod stresom, napravite pauzu da nazovete prijatelja i razgovarate o svojim problemima. Dobri odnosi sa prijateljima i voljenima važni su za svaki zdrav način života.

3. Razgovarajte i sami sa sobom – Ako pozivanje prijatelja nije opcija, i smiren razgovor sam sa sobom može biti sljedeća najbolja stvar.

4. Jedite pravilno –  Nivo stresa i pravilna prehrana usko su povezani. Kad smo preopterećeni, često zaboravljamo da se dobro hranimo i pribjegavamo upotrebi slatkiša, masnih grickalica, pićima. Pokušajte izbjeći slatke grickalice i planirajte unaprijed. Voće i povrće uvijek su dobri, a pokazalo se da riba s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina smanjuje simptome stresa.

5. Smijte se – Smijeh oslobađa endorfine koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju nivo hormona kortizola i adrenalina, koji izazivaju stres. Smijeh prevari vaš nervni sistem da vas učini sretnim.

6. Popijte čaj – Velika doza kofeina uzrokuje kratkoročni skok krvnog pritiska, može uzrokovati i vrtoglavicde. Umjesto kafe ili energetskih napitaka, probajte zeleni čaj.

7. Vježbajte (čak i na minutu) – Vježbanje ne znači nužno podizanje tegova u teretani ili maraton. Kratka šetnja po uredu ili jednostavno ustajanje da se istegnete tokom pauze na poslu može donijeti trenutno olakšanje u stresnoj situaciji.

8. Bolje spavajte – Svi znaju da stres može uzrokovati gubitak sna. Nažalost, nedostatak sna je također ključni uzrok stresa. Taj začarani krug uzrokuje da mozak i tijelo nestanu i samo se s vremenom pogoršava.

TEHNIKE UPRAVLJANJA STRESOM

1.Dajte prioritet vježbanju – Imajte na umu da postoji i mnogo različitih načina za povećanje tjelesne aktivnosti u vašem danu. Ne mora to biti samo vježbanje u tertani, nego i hodanje, planinarenje, vožnja kajakom, samo su neki od različitih primjera načina za oslobađanje od stresa.

2.Zapisujte – Jedan od načina da se nosite sa stresom je da zapisujete. Pravite bilješke o onome zbog čega ste pod stresom, ali i o onome na čemu ste zahvalni.

3.Jedite uravnoteženo – Rafinirani ugljikohidrati, poput kolačića i čipsa, mogu uzrokovati oscilacije šećera u krvi, usljed čega ćete doživjeti više stresa i tjeskobe.

8 namirnica koje mogu dovesti do smanjenje stresa su:

• Brazilski orasi – sadrže selen koji može pomoći u poboljšanju raspoloženja.

• Masna riba – poput lososa, skuše, srdele, pastrve i haringe, bogata je omega-3. …

• Jaja 

• Sjeme tikve 

• Tamna čokolada

• Kurkuma

• Kamilica

• Jogurt


Širite znanje