Armelu strast za pokretom vodi cijeli život

Širite znanje

U svijetu koji svakodnevno postavlja nove izazove, priča fitnes trenerice Armele Junuzović služi kao primjer za sve koji žele promijeniti svoj život putem strasti i volje za transformacijom. Bazirana je na funkcionalne treninge, no ni drugi segmenti fitnesa joj nisu strani. Armela, kako kaže, trenira i sebe i druge prvenstveno zbog zdravlja. Svijet fizičkog i mentalnog blagostanja za nju predstavlja inspiracija u svakom koraku prema cilju.

“Počela sam trenirati otprilike od kako znam za sebe,” kaže Armela. U osnovnoj školi je trenirala atletiku, a par godina kasnije počela je sa istraživanjem drugih sportova poput košarke, odbojke i rukometa. Njeno istraživanje je trajalo sve do 2007. godine, kada je otkrila ples. “To je nešto što sam uvijek najviše voljela. U idućih 10 godina sam plesala razne stilove hip hop-a, balet, jazz, savremeni ples, eksperimental,” objašnjava Armela. Zbog fakultetskih i drugih obaveza, ples je u njenom životu prešao u drugi plan.

Armela je 2016. godine imala operaciju pupčane kile, što je podstaklo na razmišljanje o njenom zdravlju i fizičkoj spremi. “Htjela sam maksimalno da smanjim šanse da mi se desi ponovo stanje u kojem sam nemoćna, a koje je moglo biti spriječeno,” kaže Armela. Kako bi poradila na zdravlju i održala pokret prisutnim u svom životu, ona je izabrala teretanu – gdje je na prvi trening došla sa oskudnim znanjem. U ranoj fazi treniranja, upoznala je jednog od trenera koji joj je dao smjernice i informacije koje su za nju predstavljale veliki pomak naprijed. “To je meni značilo mnogo, jer je bilo zaista korisno, a ne mlaćenje prazne slame,” objašnjava. Ona takođe ističe da se neprestano edukuje, jer kako kaže, znanje nema kraj i uvijek ima prostora da se uče nove stvari.

Jedno od ključnih načela koje Armela Junuzović zagovara je zdravlje.
Zdrav odnos prema hrani i vježbanju je temelj njene filozofije. Iako često griješimo u svojim pretpostavkama kada su stroge dijete ili način ishrane u pitanju, ali Armela kaže da su ipak važnije zamjene loših navika – zdravim životnim stilom. “Ne treba hranu gledati kao neprijatelja, niti trening kao kaznu nego je bitno naći balas i uživati u treningu i hrani,” ističe Armela. “Svi smo se nekada našli u situaciji da smo s nečim pretjerali. Umjetnost je naći balans u nečemu što radimo. “

Kako je stalno u pokretu i treningu, pitali smo je šta je za nju najveći izazov. Ona kaže da je to odmor. Bez obzira na njenu svijest o neophodnosti odmora, više voli iskoristiti vrijeme, te zbog toga ispašta njen redovan san. “Konstantan izazov mi je odmor. Bitan je koliko i trening, ali ja to ne mogu dovoljno naglasiti, čak ni sebi,” kaže Armela. “Ne volim da spavam, volim iskoristiti vrijeme, ali se trudim da balansiram.”

Život fitnes trenerice je satkan od mnoštva pokreta, ali Armela tu ne staje. Odlučila je vratiti staru ljubav i strast, ples. Pokrenuće školu plesa u Brčkom, i na taj način učiti nove generacije plesovima – ali i vratiti plesne pokrete u svoj život. “Djeca i mladi u Brčkom imaju vrlo ograničene opcije u šta troše svoje slobodno vrijeme,” objašnjava Armela. “To me motivisalo da napravim nešto gdje će moći da se izraze, uče, druže, ali i razvijaju svoje motoričke sposobnosti.”


Širite znanje