Putovanje po TK kroz objektiv Roberta Dacešina 

Širite znanje

Tuzla me uvijek iznova inspiriše

Zanima vas kako putnička iskustva oblikuju pogled na svijet i ličnost? Svjetski putnik i avanturista, Robert Dacešin, koji je posjetio čak 94 zemlje širom svijeta otkriva svoja iskustva. Putovanja su za Roberta, kako kaže, više od strasti – postala su njegov način života. 

„Kroz godine putovanja, stekao sam neprocjenjiva iskustva koja su obogatila moj život na mnogo načina. Putovanja su me isto tako naučila da budem samostalan i da se prilagođavam promjenama, te da se nosim s nepredviđenim situacijama, kako da rješavam probleme i kako da se snađem u različitim okruženjima,” objašnjava Robert. 

Ono što zanima svakoga od nas je kako pronaći put do autentičnog iskustva i kako otkriti skrivene dragulje na destinacijama koje posjećujemo? Odgovor je veoma jednostavan, a istovremeno i ključan za svako novo iskustvo i putovanje – istraživanje. 

„Pronalaženje autentičnih iskustava je ključno. Prije nego stignem na destinaciju, detaljno je istražim. Čitam lokalne vodiče, blogove i razgovaram s lokalnim stanovništvom. Lokalci su pravo blago i često znaju za skrivene dragulje koje nećete pronaći u turističkim vodičima. Kao domaćin putnicima koji posjećuju Banjaluku, trudim se da im pokažem najbolje od grada i lokalne priče,” ističe Robert. 

Često ćemo oko sebe čuti izgovore da su putovanja skupa ili nedostižna, ali to nije uvijek tačno. Robert otkriva male tajne za sve one koji žele da putuju i istražuju svijet. Biti otvoren za nova iskustva jedan je od savjeta ovog mladog putnika. 

„Poručujem svima da putovanje ne mora biti skupo ili nedostižno. Počnite s malim koracima, istraživanjem vlastite okoline i postepenim proširivanjem horizonta. Budite otvoreni, ne bojte se izazova, jer upravo ti trenuci oblikuju najbolje uspomene,” poručuje Robert. 

Tokom svoje nedavne posjete Tuzlanskom kantonu Robert je imao prilike iskusiti kulturu i saznati tajne i istorijske činjenice Tuzle uz pomoć lokalaca – koji su uvijek bitan dio na njegovim putovanjima. No, jedan trenutak i poziv su putovanje po Tuzlanskom kantonu učinili još posebnijim. 

„Kad smo krenuli nazad za Banjaluku, na nekih pola sata od Tuzle, dobijam poziv od sina vlasnika hotela gdje smo odsjeli. Zaboravio sam košulju i punjač u sobi. Bez riječi se ponudio da dođe do mjesta gdje smo stigli, te se odmah uputio do nas. Ovo me je zaista oduševilo i ovaj čin ljubaznosti je još jednom pokazao srdačnost Tuzlaka,”  kaže Robert.

Iako Tuzla ima bogatu industrijsku tradiciju temeljenu na nalazištima uglja i soli, za Roberta, Tuzla je prije svega grad divnih ljudi. Njihova otvorenost prema različitostima i međusobno poštovanje čine ovaj grad posebnim u Bosni i Hercegovini. 

„Nigdje nisam vidio grad gdje se toliko različitih etničkih i vjerskih grupa susreću na jednom mjestu, a da se svi jednako međusobno cijene i poštuju. Za mene, prva asocijacija na Tuzlu su divni ljudi koji ovdje žive. Kad god dobijem pitanje da preporučim neki grad u BiH za posjetu, među prvima na listi se nađe i Tuzla. Grad ukusne hrane, dobrih domaćina, kulturnih znamenitosti i bogate prirode. Jednostavno, jedan predivan grad,” istakao je Robert. 

Ovaj mladi putnik je snimio i kratak film u kom je dočarao svoju viziju Tuzle, ali ne krije da je to bio izazovan zadatak. „Jedan od izazova bio je odabrati koje aspekte Tuzle da istaknem, jer grad ima mnogo toga da ponudi. Rekao bih da smo se fokusirali pomalo na sve,” objašnjava Robert. „Objedinili smo bogatu istorijsku baštinu grada, kuhinju i gostoprimstvo, prirodu i legende, i mislim da smo uspjeli u tome.”


Posjeta Roberta Dacešina je realizovana u okviru kampanje Putovanja po TK – čista 10ka! koju sprovodi Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona. Za njega je ovo grad u kome pronalazi inspiraciju i kome se uvijek rado vraća. „Tuzla me uvijek iznova inspiriše,” istakao je Robert. „Svaka posjeta ovom gradu je prilika da ponovo uživam u čarima predivne Tuzle!”


Širite znanje