Turska arhiva: Prvi put imamo dokaze o smrti od strane meteorita

Šta je to asteroid, meteor ili meteorit?
Širite znanje

Istraživači u Turskoj pronašli su arhivirane zapise iz 1888. godine u kojima se navodi smrt čovjeka od meteorita.

Tačnije, istraživači su otkrili vjerodostojne dokaze nekoga ubijenog od pada meteorita, izvještava Science Alert.

Dokumenti od 22. avgusta 1888. pronađeni u Generalnoj direkciji državnog arhiva Predsjedništva Republike Turske tvrde da je pad meteorita pogodio i ubio jednog čovjeka, a zatim paralizirao drugog u oblasti koja se sada naziva Sulaymaniyah, Irak.

Istraživači kažu da je ovo prvi poznat dokaz smrti od udara meteora. Dokumenti također nagovještavaju postojanje dodatnih materijala o smrti izazvanoj padom meteora, skrivenih negdje u arhivi.

Bitno je istaknuti da milioni meteora dnevno ulaze u Zemljinu atmosferu. Dok većina njih izgara u atmosferi, rijetki su oni koje niko ne želi a koji uspiju ubiti ljude. Ali sa prosjekom oko 17 meteora koji dospiju do površine postoji vjerovatnoća da za nekoga budu i smrtonosni.

Zbog toga je posebna vrijednost imati zabilježenu smrti od strane meteora koja je mnoge zbunio, jer istorijski zapisi o tome nisu postojali do sada.

U eksploziji meteora u Čeljabinsku niko nije stradao

Čak ni kataklizmični pad Čeljabinskog meteorita 2013. godine – koji je dramatično eksplodirao u atmosferi i dostavio ostatke od 654 kilograma – nije nikoga ubio. Sve prijavljene povrede su bile izazavne udarnim valom, a ne od samog meteorita.

Rad iz 1951. godine objavljen u časopisu Popular Astronomy tvrdio je da poteškoća u pružanju dokaza “ne proizlazi iz bilo kojeg nedostatka naizgled relevantnih incidenata, već uglavnom iz nedostatka materijalnih dokaza da su projektili koji su sudjelovali u nesrećama zaista meteorski, kao i nemogućnost da se podvrgnu kritičnim ispitivanjima uz preživjele ili očevidce opisanih događaja.”

Naše znanje o smrtnim slučajevima uzrokovanim meteoritima je minimalno. Jedina poznata žrtva udara meteorita je žena po imenu Ann Hodges, koja je spavala na svom kauču 1954. godine kada joj je navodno svemirska stijena pala na krov i zabila se u bok. Utvrđeno je da je pronađena stijena porijeklom iz svemira. Ann Hodges je preživjela incident.

Potvrđivanje smrti meteorskim udarom

Nema ostataka meteorita kojom bi se mogao provjeriti incident iz 1888. Međutim, arhivski dokumenti su dovoljno uvjerljivi da bi bili vjerodostojni, tvrde istraživači. Pronašli su tri odvojena dokumenta koja su opisala incident. Tek nedavno prebačeni u digitalnu arhivu, originalne kopije napisane su na teško prevedenom osmanlijskom turskom jeziku, što pomaže da se objasni zašto nisu obnovljeni. Do sada.

Dok ljudi provode više vremena nego ikad u zatvorenom, istraživači otkrivaju da prošlost drži nove informacije koje čekaju da budu otkrivene i analizirane.


Širite znanje