Kako radi savremena telemedicina? Europska svemirska agencija – ESA tehnologijom namijenjenom svemirskom istraživanju pomaže pacijentima u Španiji

Širite znanje

Svemirska tehnologija je u upotrebi u Barceloni, gdje ekipe hitne pomoći koriste dva savremena telemedicinska uređaja koja je isporučila ESA za trijažu i liječenje hitnih pacijenata.

Tempus Pro uređaji omogućuju operaterima da brzo provjere vitalne parametre pacijenta poput otkucaja srca, krvnog pritiska, brzine disanja i temperature. Uređaj dodatno radi i ultrazvuk, laringoskopiju i elektrokardiogram prije nego što pacijenta pošalju drugim medicinskim kolegama. Komunikacija i pregled se može uraditi putem sigurne satelitske veze ili 4G mobilne mreže.

U svojoj prvoj verziji, Tempus Pro je dizajniran kao telemedicinski uređaj za komercijalne aviokompanije. ESA ga je dodatno unaprijedila kako bi postao lakše prenosiv, svestraniji, i sa jednom monitorom da ubrza dijagnostiku s telemedicinskim mogućnostima zdravstvenim radnicima.

Tempus Pro aids emergency teams in Spain ESA

Dva Tempus uređaja koja su trenutno pozajmljena katalonskoj hitnoj medicinskoj službi Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) koriste ljekari u ESA-inom Europskom centru za astronaute (EAC) da procijene i komuniciraju stanje astronauta kad se vrate na Zemlju. Već su hvaljeni od radnika hitne pomoći u Barseloni zbog jednostavnosti i povezanosti.

Efikasna briga putem ekspertize na daljinu

Španija je jedna od zemalja koja je najteže pogođena pandemijom COVID-19 i to je izvršilo dodatni pritisak da hitni timovi budu još efikasniji.

ESA medicinski eksperti Sergi Vaquer Araujo i Roger Huerta Lluch kažu da je ustupanje uređaja SEM-u tijekom trajanja odgovora COVID-19 bila jednostavna odluka. Nakon uspješne obuke, provedene na daljinu iz ESA-inog Europskog centra za astronaute u Kelnu, oni su zadovoljni što mogu vidjeti Tempus Pro u akciji tamo gdje je najpotrebniji.

„Dva Tempus uređaja postavljena su u tzv. Intermedijalnim vozilima“, objašnjava Sergi. „U svakom od ovih ambulantnih vozila su medicinska sestra i bolničar, koji medicinsku podršku pružaju po instrukcijama od specijaliste intenzivne njege na daljinu. Dodatak Tempus-a omogućava timovima da se brinu i o najtežim pacijentima i pružaju viši nivo njege bez potrebe da imaju doktora na licu mjesta.

Inženjer Arnaud Runge je nadgledao razvoj Tempus Pro-a od strane Britanske kompanije za daljinsku dijagnostiku (RDT) u okviru programa ESA za poslovne aplikacije.

„RDT je izvijestio o povećanju broja narudžbi tokom pandemije COVID-19, pri čemu mnogi traže mogućnost pružanja usluge od strane visoko stručne osobe, a da ista ne bude ograničena na jedno vozilo ili direktno izložena riziku zaraze sa COVID-19. RDT omogučava minimalno angažovanje važnih ljudskih resursa, kao i njihovu bolju učinkovitost. Istraživanje svemira ponovno dokazuje svoju važnost u svakodnevnom životu na našoj planeti“, dodao je.

Tempus Pro u akciji

Medicinska sestra specijalizovana za hitnu i urgentnu njegu, Borja Violant Gomez, dio je tima SEM-a koji sada radi sa Tempusom u Barseloni. Za nju su prednosti trostruke: jednostavnost, operabilnost i lakoća povezivanja putem raznih mreža.

U hitnim slučajevima mali detalji mogu biti presudni „Izvođenje zahvata u hirurškoj sobi je različito od provođenja istog postupka u okrenutom automobilu nad zarobljenom žrtvom nakon saobračajne nesreće. Svako pojednostavljenje i smanjenje veličine medicinske opreme omogućava bolju njegu u nestandardnim okruženjima.

Borja takođe pohvaljuje intuitivno sučelje uređaja kao i lako učenje i upravljanje: „naš svakodnevni rad često uključuje kupovinu vremena dok ne dobijemo dijagnozu. Zbog kritične prirode naših pacijenata, svaki put kada dobijemo na brzini povećavamo šansu za preživljavanje. U slučaju srčanog udara, rani i jasni elektrokardiogram od presudnog je značaja za pružanje najbolje njege i upravo Tempus nam to omogućava.”

Europska solidarnost

Uređaji Tempus Pro pozajmljuju se kompaniji SEM na tri mjeseca, i za to vreme će ih ocjeniti stručni tim hitne medicinske službe.

Iako se trenutna potreba nije smatrala tako hitnom kao u Španjolskoj, ESA također istražuje potencijal da se uređaji Tempus Pro koriste u Kelnu u Njemačkoj gdje je Europski centar za astronaute.

To podržava potpredsednik grada Ralf Heinen koji kaže: „U ovim teškim vremenima svaka podrška medicinskom opremom je dragocena. Zbog toga mi je drago da je EAC uspio pomoći našem gradu-blizancu Barceloni, koju je posebno teško pogodila pandemija Corone. Ovo je najbolje što postoji u evropskoj solidarnosti.”

Izvor: http://www.esa.int/Applications/Telecommunications_Integrated_Applications/Telemedicine_on_the_frontline_in_Spain

Širite znanje