Električni bicikli i romobili mogu gradove učiniti čišćim a korisnike zdravijim

e bikes skuteri sarajevo
Širite znanje

Iako je električni bicikl konstruisan još krajem 19. vijeka a električni skuter ili romobil 1985. godine popularni postaju tek od početka prošle decenije. Zasluga pripada mobilnim aplikacijama i konceptu dijeljenja tog prijevoznog sredstva u gradskim zonama. Na mnoge destinacije stignete puno brže koristeći skutere ili bicikl.

Čak i pored automobila i sve razvijenije mreže javnog prijevoza širom svijeta, u proljeće se svi vraćamo biciklu kao omiljenom prijevoznom sredstvu. Osim što predstavlja osnovni vid prijevoza u nekim dijelovima svijeta, bicikle koristimo i za rekreaciju, a bicikliranje je poznato kao odlična kardiovaskularna vježba koja topi masti i gradi mišiće. O popularnosti bicikla dovoljno govori činjenica i da vjerno pratimo biciklističe utrke, poput Tour de France. Zbog svoje svestranosti, tradicionalni bickli nisu izgubili na popularnosti uslijed sve većeg tehnološkog razvoja svijeta i napretka u auto-industriji. U proteklih par godina, međutim, čini se da su naše ulice preplavili električni bickli. Iako biste mogli pomisliti da su električni bicikli postali dijelom našeg života tek u posljednjih par godina, istina je da su se prvi električni bicikli javili mnogo ranije – čak krajem devetnaestog stoljeća.

Prvi električni bicikli

Još 1895. godine je Ogden Bolton u Sjedinjenim Američkim Državama patentirao prvi bicikl sa baterijom a dvije godine kasnije, 1897. godine, Hosea W. Libbey je patentirao bicikl sa duplim električnim motorom. Prvi komercijalni električni bicikl je pušten u prodaju 1997. godine i, od tada, njihova popularnost samo nastavlja rasti. 

Električni bicikli, kao što možemo primijetiti na našim ulicama, se izgledom ne razlikuju mnogo od tradicionalnog bicikla. Pored točkova, sjedala, pedala i upravljača, električni bicikli imaju i mali ali učinkoviti motor i bateriju, koji zapravo služe kao pomoć pri bicikliranju. To jeste, električna bicikla možete voziti kao tradicionalna bicikla okrećući pedale. Za razliku od tradicionalnog bicikla, električni bicikl nudi mogućnost pedaliranja uz pomoć električnog pogona. Ova mogućnost je, naprimjer, najprimamljivija pri vožnji uz uzbrdicu. Osim toga, neki električni bicikli nude mogućnost vožnje uz pogon, bez pedaliranja.

Za razliku od električnih bicikala, prvi električni romobili su se javili nešto kasnije, tek 1985. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su i oni, baš kao i električna bicikla, postali izuzetno popularni među ljudima svih životnih dobi. Električna bicikla i romobile podjednako vole i djeca, mladi ljudi, te stariji i penzioneri.

Vrste električnih bicikala

Jedna od prednosti električnih bicikala jeste to da, ovisno o svojim potrebama, možete birati između nekoliko vrsta električnih bicikala. Ukoliko biste električnim biciklom išli na posao, na fakultet ili samo u obilazak grada, postoje električna bicikla dizajnirana za vožnju po asfaltiranim putevima, tj. city verzija električnog bicikla. Ako ste avanturista i provodite dobar dio svog vremena van asfalta, postoji i brdska ili mountain verzija električnog bicikla. Ako želite prednosti obje vrste, onda se odlučite za cross verziju koja kombinuje najbolje strane city i mountain verzije električnog bicikla. I, za kraj, ukoliko živite u malom prostoru, što je čest slučaj u urbanim sredinama, postoje i folding ili sklopive vrste električnih bicikala koje je lako odložiti a koje ne zauzimaju mnogo dragocjenog prostora. U ovom slučaju je električni romobil također dobar izbor, budući da se može sklopiti, čime ne zauzima mnogo prostora.

Prednosti električnih bicikala

Bez obzira na šta se odlučite, električni bicikli i romobili imaju niz drugih prednosti. Jedna od najočiglednijih prednosti električnih bicikala i romobila jeste da su ekološki prihvatljivi. Naravno, razvojem gradova, auto-industrije te potreba stanoviništva, urbane sredine su zagađenije nego ikada prije. Za razliku od automobila ili sredstava javnog prijevoza, električna bicikla i romobili su ekološki prihvatljivi izbori. Osim toga, veliki broj automobila na ulicama znači i česte gužve i kašnjenja. Za one koji pod svaku cijenu žele izbjeći gužve, električna bicikla ili romobili su odlična alternativa budući da njima možete lako preći velike gradske udaljenosti bez velikog umora. U vezi s tim, vožnja tradicionalnog bicikla može predstavljati ogroman napor za starije ili bolesne osobe, stoga je, i u ovom slučaju, električni bicikl odličan izbor budući da uključuje neki vid fizičke aktivnosti, bez pretjeranog opterećenja na zglobove. To, međutim, ne znači da vožnja električnog bicikla ne predstavlja neki vid tjelovježbe. I pored motora koji se koristi za pokretanje, i dalje morate koristiti vlastitu snagu da okrećete pedale. 

Nedostaci električnih bicikala

Iako bi prvobitno mogao zvučati kao izvanredno rješenje, električni bicikli i romobili ipak imaju nekih nedostataka. Kao prvo, budući da imaju baterije i motore, električna bicikla i romobili zahtijevaju i redovno održavanje, što uključuje održavanje motora, ili kupovina zamjenskih baterija i slično. Ipak, troškovi održavanja nisu jedini. Od električnih bicikala i romobila najviše odbija njihova visoka cijena. Naime, u Bosni i Hercegovini se prosječna cijena električnih bicikala i romobila kreće od tristo do petsto eura. Ako uzmemo u obzir prosječnu platu građanina Bosne i Hercegovine, nije začuđujuće što se, i pored brojnih prednosti, ljudi teško odlučuju na kupovinu električnog bicikla ili romobila. Ipak, treba imati na umu da, uslijed sve veće popularnosti, zasigurno će doći do postepenog snižavanja cijena čime će električni bicikli i romobili postati pristupačniji većem broju ljudi.

Pobjednik u vrijeme pandemije virusa COVID-19

Moglo bi se reći da su električni bicikli i romobili doživjeli pravi procvat u vrijeme pandemije virusa COVID-19. Nakon nekoliko mjeseci samoizolacije, dolazi do postepenog ukidanja mjera zaštite pa se tako i donedavno prazni gradovi pune ljudima – trgovi i ulice više nisu pusti, a sredstva javnog gradskog prijevoza svakim danom imaju sve više putnika. Zbog svega navedenog, postaje sve teže poštovati socijalnu distancu, naročito u sredstvima javnog gradskog prijevoza. Stoga i ne čudi što, u posljednje vrijeme, viđamo toliko električnih bicikala i romobila na ulicama. Ako ne želite odmah izdvojiti veliku sumu novca, možete upoznati sve prednosti električnih bicikala i romobila tako što ćete ih iznajmiti u centrima kao što su eBike Center Sarajevo (https://ebike.ba/) gdje korisnici mogu doći iznajmiti električni skuter ili biciklo a vrše i besplatnu dostavu na kućnu adresu. Bez obzira na šta se odlučite, uz električne bicikle i romobile možete brzo stići na posao ili u školu, a istovremeno možete izbjeći velike gužve i tako zaštititi sebe i druge ljude.

Meliha Mušinović

Izvori:


Širite znanje