Telemedicina: Zdravstveni karton u mobitelu, a zdravstvena usluga na klik i kad vam treba

Doktor kad mi treba
Širite znanje

Imati zdravstvenu uslugu na dohvat ruke je uvijek korisno i digitalne tehnologije u nekim slučajevima to omogućavaju. Digitalnoj transformaciji zdravstvenih usluga je cilj konstantno približavanje zdravstvenih usluga krajnjim korisnicima kao i olakšano i produktivnije poslovanje onima koji te usluge pružaju.

Šta nam sprema Kenan Kekić i “Doktor kad mi treba”

Telemedicina uz digitalnu transformaciju zdravstvenih usluga će definitivno ponuditi mnoge nove usluge u budućnosti. I na našim prostorima, konkretnije u Bosni i Hercegovini, profesionalci i poduzetnici iz struke rade kako bi se unaprijedio život pacijentima. Jedan takav primjer koji je u završnoj fazi je i “Doktor kad mi treba”. To je platforma koja će spajati doktore i pacijente putem aplikacije dostupne na Android i Apple uređaje, kao i putem web aplikacije.

Poslušajte našu petu epizodu podcasta koja govori o ovoj novoj platformi gdje razgovaramo sa idejnim tvorcem i pokretačem. To je Kenan Kekić koji ima višegodišnje iskustvo u zdravstvenoj industriji i samim tim velik motiv da platforma postane uspješna.

Mnoge savjete i druga mišljenja je lakše i povoljnije dobiti korištenjem uređaja koje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji. Pogledajte video u kojem možete vidjeti pojedine aplikacije i kako one mogu pomoći u unapređenju zdravstvenih usluga.

Navodili smo i primjere upotrebe urgentne telemedicine tokom pandemije u Španiji gdje se angažovala i Europska svemirska agencija kako bi pomogla pacijentima u ruralnim i manje nastanjenim mjestima.

Hitne službe u Austriji i SAD

Za urgentne slučajeve postoje mobilne aplikacije koje nude puno više od poziva hitnoj službi. Recimo, austrijska 144 aplikacija (Apple i Android) automatski šalje i GPS lokaciju što može biti od velike pomoći ako se ugrožena osoba nalazi na nepristupačnoj lokaciji. Ako prilikom instalacije popunite svoj profil sa tačnim podacima možete i olakšati posao zdravstvenim radnicima u hitnim situacijama a i sebi indirektno spasiti život ako je ugrožen. Ako ste recimo upisali da ste alergični na penicilin, ta informacija postaje dostupna ekipi koja dolazi na vaš poziv. U samoj aplikaciji se nalazi i lista doktora iz raznih oblasti medicine.

US aplikacija za prvu pomoć pored poziva službi nudi i upute u formi teksta i video materijala, ovisno o kojoj hitnoj situaciji je riječ. Mnogi od nas zaborave procedure vještačkog disanja, a u kritičnim trenucima ova aplikacija je odlična kao podsjetnik sa opisom procedura kako bi efikasno iskoristili dragocjeno vrijeme dok čekate ekipu urgentne medicine.

Telemedicina i mobilnost zdravstvenih podataka i informacija

Pisali smo i o aplikacijama za brze savjete stručnih osoba tokom trudnoće ili nakon porođaja kad to klijenticama odgovara. Mnogim ženama ta dostupnost stručnog savjeta može uveliko uticati na mirniji i sigurniji period trudnoće. Posebno za one u udaljenim lokacijama kojima putovanje i nije preporučljivo.

Aktualizirala se i činjenica da svoj zdravstveni karton možete imati na dohvat ruke korištenjem vlastitog mobitela. To daje svima nama dodatni osjećaj sigurnosti. Naši zdravstveni podaci su sa nama gdje god bili, a to je posebno korisno onima koji puno putuju. A i za traženje drugog mišljenja od doktora u trećoj zemlji korisno bi bilo da imate svoje podatke uz sebe. Neke zdravstvene usluge u  kontekstu prevencije nude i povezivanje vaših podataka sa pametnih uređaja koji mjere recimo vaše kretanje, otkucaje srca, krvni pritisak ili nivo inzulina u krvi kako bi mogli preventivno reagovati i pozvati vas na detaljnije pretrage. Na primjer, tokom života u Istanbulu otišao sam par puta na sistematski pregled gdje sam rezultate dobio putem aplikacije i sada su mi dostupni gdje god se nalazim. Nedugo nakon pregleda sam kupio jedan od onih pametnih satova što mjere korake, kilometre trčanja, puls i sl. nakon instalacije aplikacije za sat, dobio sam upit želim li podatke sa ručnog sata dijeliti sa zdravstvenom aplikacijom bolnice u Istanbulu radi preventive i medicinskih istraživanja (big data). Klik da pristajem. Fascinantno mi je da sada moji podaci o hodanju do lokalnog granapa ili jako maloj količini kretanja tokom pandemije, stižu u Istanbul iako tamo više ne. Nadam se da će nekom naučniku i analitičaru podaci budu od koristi.

Dženan Buzadžić


Širite znanje