What3words: Digitalizacija lokacija sa tri riječi

lokacija u 3 rijeci
Širite znanje

Adrese kojima se lociraju osobe, firme ili organizacije se sastoje od naziva ulice ili prolaza do te lokacije, zatim broja i eventualno, uz spratnost i broj vrata. U mnogim situacijama ovaj način adresiranja je predstavljao izazov za dostavljače. Predstavlja i prepreku za budućnost dostave dronovima zrakom. Imamo li rješenje da adresiranje postane jednostavnije i efikasnije u digitalnom dobu?

Uz stalni razvoj tehnologije, adrese kakve poznajemo bi mogle postati stvar prošlosti. Jedan od dokaza je i aplikacija what3words, koja bi zauvijek mogla promijeniti način na koji govorimo o našoj trenutnoj lokaciji.

Šta je what3words?

Za start-up kompaniju what3words, tradicionalni način adresiranja je problematičan iz više razloga. Kako tvrde, tradicionalne adrese imaju mnogo ograničenja, neprecizne su, a i zna biti teško objasniti drugome gdje se tačno nalaze. Osim toga, postoje i mjesta bez tradicionalnih adresa, kao što su neki kampovi u Ugandi, pa je zbog toga u ovim mjestima nemoguće izvršiti dostavu ili pozvati hitnu pomoć na tačnu adresu.

Chris Sheldrik, koji se bavio organiziranjem koncerata, je ideju za osnivanje ovakve kompanije dobio kada je kamion sa opremom za koncert stigao na adresu udaljenu sat vremena sjeverno od Rima, umjesto na adresu udaljenu sat vremena južno od Rima. Ovakve situacije nisu nepoznanica ni u našem svakodnevnom životu. Koliko puta se desilo da se mimoiđete sa prijateljem/prijateljicom jer ih čekate na suprotnoj strani trga, ili koliko Vam je vremena trebalo da nađete tačnu lokaciju apartmana na planini? Upravo su ovakve situacije ponukale Chrisa Sheldrika da cijelu Zemlju podijeli u 27 triliona geografskih kvadratića od kojih svaki ima posebne tri riječi koje ga opisuju.

Kada i kako biste koristili adrese od tri riječi?

Uzmimo za primjer situaciju iz ranijeg paragrafa. Online ste rezervisali apartman na planini za sljedeći vikend. Budući da je malo teško za opisati gdje se apartman tačno nalazi, vlasnici Vam mogu poslati adresu od tri riječi, koju Vi kasnije možete unijeti u Google Maps ili Apple Maps, i na taj način stići na ispravnu adresu bez frustriranja.

Ovaj način  mapiranja svijeta je naročito dobro prihvaćen u Mongoliji, naprimjer, gdje what3words postao službeni način adresiranja pošiljki. Osim toga, what3words koriste i taksisti, banke, iznajmljivači apartmana na Airbnb-u, kao i dostavljači hrane. Građevinama u izbjegličkom kampu u Ugandi su također dodijeljene adrese od tri riječi, čime je omogućena i dostava ali i pružanje medicinske pomoći.

What3words sistem je svoju primjenu našao i u Europi. Tako ovu aplikaciju koriste gorske službe spašavanja, policija, vatrogasci, te hitna pomoć. Kako je objavio CNN, policija u sjevernoj Engleskoj je iskoristila what3words da sazna tačnu lokaciju na kojoj se nalazila žrtva otmice, što im je olakšalo akciju spašavanja. Osim toga, what3words su našli svoju primjenu u e-trgovini, logistici, navigaciji, humanitarnim akcijama, te u automobilskoj industriji.

lokacija u 3 rijeci

Naime, Mercedes-Benz je postao prvi proizvođač automobile koji je ugradio glasovni navigacioni sistem od tri riječi. Kako je jedna od najčešćih pritužbi vozača neprecizan navigacioni sistem, Daimler se odlučio integrirati what3words sistem u neke svoje automobile upravo zbog veće preciznosti od tradicionalne navigacije, time opet postajući lider u automobilskoj industriji.

What3words koriste i ljudi koji se bave rekreativnim trčanjem, pa na ovaj način označavaju staze za trčanje.

What3words aplikacija 

Ono što bi svakako moglo zaintrigirati potencijalne korisnike jeste to da je aplikacija what3words besplatna za preuzimanje za javnost i neprofitne organizacije, kao i to da radi kada niste na mreži. Osim toga, what3words mapa je dostupna na 45 jezika koji, nažalost, još uvijek ne uključuju bosanski, hrvatski ili srpski jezik. 

Kako se kompanija what3words nada da će njihov sistem adresiranja svijeta postati novi način adresiranja, nama do tada ostaje naći vlastiti način kako na što bolji način iskoristiti ovu inovaciju.

Nas možete naći na adresi ///apple.prude.humidity, ili na njemačkoj verziji mape ///ehepaar.dachte.spieltag. Koja je Vaša adresa od tri riječi?

Meliha Mušinović

Izvori: 


Širite znanje