Budimo radoznali i željni znanja: osvojite i vi CuriosityStream koji nudi hiljade dokumentaraca

#BudimoRadoznali Nagradana Igra
Širite znanje

#BudimoRadoznali je naša nagradna igra gdje sretni dobitnici osvoje besplatan pristup streaming servisu CuriosityStream. Hiljade dokumentaraca o nauci, tehnologiji, medicini (uključujući COVID19), prirodi, društvu, astronomiji, kao i edukativni sadržaj za djecu.

Gledanje filmova i zabavnog sadržaja kada i kako želite je svakodnevnica od 2000. godine kada je institut Fraunhofer IIS kreirao digitalni codec (video format) JPEG2000 za distribuciju video sadržaja. Video na zahtjev (VOD) je sada dominantan i rijetki se sjećaju fiksnih emitiranja sadržaja kao crtanog u 19:15, dnevnika u 19:30 i ostalih TV emisija koje su upravljale našim životima. Sad vijesti gledamo kad god želimo, kao i filmove i serije. Sadržaj se ne emituje već je dostupan kada god gledatelji žele.

Razvoj video formata se nastavlja gdje Netflix koristi kombinaciju VP9 i H.264/AVC High video formata kako bi kvalitetan video bio omogućen sa manjim datotekama na raznim uređajima i u raznim video materijalima. Netflix je to doveo na viši nivo jer se koriste razni video formati ovisno od scenografije u jednom filmu ili epizodi serije. Ako je dinamična kao u akcionim filmovima onda se koristi video format koji ne gubi u kvaliteti i pored brze izmjene kadrova. Za “mirnije” scene se koristi drugi video format. Netflix svaki video izrezuje na dijelove od jedne do tri minute. Računari zatim analiziraju vizualnu složenost svakog od ovih isječaka i kodiraju s postavkama koje su optimizirane za njegovu vizualnu složenost. Na kraju se sve spoji kako bi bilo vrhunske kvalitete i na mobilnim, a i na 4K televizorima.

Pored sveprisutnog Netflix-a tu su još i npr. Hulu i Disney +, koji isto koriste pretplatnički poslovni model. Prihod se ostvaruje tako što korisnici plaćaju mjesečnu naknadu za pristup odabranim filmovima, televizijskim emisijama i originalnim serijama. Suprotno tome, YouTube koristi model financiran od oglašavanja u kojem korisnici mogu pristupiti većini svojih video sadržaja besplatno, ali moraju platiti za premium sadržaje. Navedene platforme nude većinom zabavni sadržaj. A kako doći do dokumentarnog i edukativnog sadržaja? Navedene platforme imaju sekcije za edukaciju i dokumentarne filmove i serijale ali su ograničene količine te vrste sadržaja.

Srećom 2015. se osnovao CuriosityStream, platforma koja svojim pretplatnicima nudi dokumentarne filmove i edukativni sadržaj za sve uzraste i nivoe obrazovanja. Pokrenuo ga je osnivač kanala Discovery, John S. Hendricks. Od 2020. ima više od 13 milijona pretplatnika širom svijeta koji sadržaj mogu gledati na mobitelima, tabletima i televizorima. Sadržaj je namijenjen ljubiteljima nauke i tehnologije gdje se kompletna porodica može zabaviti i educirati za veoma povoljnu godišnju pretplatu.

Curiosity Stream trenutno nudi preko 2.400 video materijala, i stalno se dodaju novi iz oblasti nauke, prirode, astronomije, istorije, tehnologije, društva i drugih interesantnih obrazovnih tema.

Ako želite kvalitetne informacije i da proširite svoje znanje iz raznih oblasti nauke i društva za svoje ukućane i najmlađe onda sudjelujte u nagradnoj igri #BudimoRadoznali. ⇓⇓⇓

Curiosity Stream #BudimoRadoznali

Napravite tri jednostavna koraka i ulazite u izbor za osvajanje jedne godišnje pretplate na CuriosityStream.com u vrijednosti od $20.

Sretni dobitnici mogu uživati, zadovoljiti svoju radoznalost i stjecati nova znanja gledajući kvalitetne dokumentarce na TV, laptopu, tabletu ili mobilnom. Neophodno je da napravite sljedeća 3 koraka:

1 novine.ba
Dodajte svoju email adresu za naš sedmični “e-bilten znanja”. Ista email adresa će se koristiti i prilikom određivanja dobitnice ili dobitnika

* indicates required

2 novine.ba
Lajkajte Facebook stranicu Novine.ba.

3 novine.ba
Podijelite (Share) ovu stranicu-link sa vašim Facebook prijateljima uz hashtag #BudimoRadoznali i osvoji godišnju pretplatu na @curiositystream koristeći Share dugme ispod.


Izvlačenje sretnog dobitnika je 27/10/2020. U 18:00 CET. Odabir se obavlja puem Random pick sa Google sheet.

Sretni dobitnik ili dobitnica će biti kontaktiran/a i obaviješten/a putem Facebooka i E-maila putem kojeg  će i dobiti nagradni kupon za pretplatu na CuriositiStream.

#BudimoRadoznali!

Izvori:


Širite znanje