Kako funkcioniše autonomno vozilo bez vozača?

novine.ba autonomno-vozilo
Širite znanje

Da bi postigli punu autonomiju, vozila moraju biti u stanju prihvatiti i razumjeti svoju okolinu. A zatim na temelju informacija donosite ispravne odluke brzo. To se može učiniti pomoću različitih senzorskih tehnologija

Amar Hadzimahmutovic

U današnjem svijetu je nemoguće zamisliti svijet bez automobila. Osim što ih koristimo kao sredstvo prevoza od jedne tačke do druge, automobili su postali sastavni dio života kao potreba. Sam način proizvodnje automobila značajno se mijenjao kroz historiju, izgledi, vrste, njihove namjene su se mijenjali, ali je uvijek ostajalo jedno, a to je da bi se upravljalo automobilom potreban je vozač.

Kako napreduje tehnologija u svim sferama naših života, tako se polako mijenja  i ovaj segment. U prošlosti se mnogo u filmovima prikazivalo da će 2021.godina biti godina letećih auta ili auta bez vozača. Nažalost, mnogo toga se nije obistinilo, ali jedno jeste, a to je autonomno vozilo, vozilo koje može da se pokreće i koristi bez vozača, ili čak da uključite autopilot i da se vozite cestom a da ne morate pratiti saobraćaj.

Šta je autonomno vozilo?

Autonomno vozilo je vozilo koje je u mogućnosti da bude “svjesno” svoje okoline te da upravlja samo sa sobom bez ikakvog uticaja od strane vozača, pa samim tim je u mogućnosti i da se upravlja daljinskim putem bez prisustva ijedne osobe unutar vozila.  Kada spominjemo autonomno vozilo, moramo biti svjesni činjenice da ovakvo vozilo može samo otići na bilo koje mjesto i naći se u bilo kojoj situaciji, dok ipak kada mi upravljamo vozilo postoji mnogo dijelova na koje može uticati ipak samo iskusni vozač.

Kako rade autonomna vozila?

Postoji više kompanija koje rade na razvijanju autonomnih vozila, kao što su Uber, Tesla, Google, Nissan, ali i ostale vodeće kompanije koje se bave proizvodnjom automobila bave se istraživanjem i proizvodnjom ove vrste vozila, također baš kao i IT kompanije.

Dizajn vozila u ovom slučaju varira od proizvođača do proizvođača, međutim onaj tehnički aspekt koji je u ovom slučaju najvažniji kako bi auto funkcioniralo i ne razlikuje se mnogo. Većina ovih vozila bazirana je na internoj mapi koja analizira njihovu okolinu , a sastoji se od različitih senzora, kao što su radari i lidari. Uberovi modeli koriste 64 lasera skupa sa drugim senzorima, kako bi kreirali unutrašnju mapu senzora.  Google-ovi prototipi autonomnih vozila su prošli kroz mnoge faze, koristeći lasere, radare, kamere i sonare.

Softwer procesuira sve informacije koje ovi senzori prikupe, te ih postavlja na matičnu ploču, koja dalje informacije šalje prema vozilu, a koja kontroliše ubrzanje vozila, kočenje i upravljanje.

Također algoritmi za izbjegavanje prepreka, prediktivni model i “pametni” modeli prepoznavanja kao što su da vozila ima mogućnost da prepozna razliku između bicikla i motora.  Ovi svi algoritmi i sistemi pomažu autonomnom vozilu da prati saobraćajna pravila i navigira kroz prepreke.

Koje su prednosti autonomnih vozila?

Autonomna vozila će umnogočemu doprinijeti kvaliteta života. Ako ste umorni za volanom i dugo putujete, možete odmoriti pa čak preći na zadnje sjedište i odspavati bez straha da možete izazvati nesreću. Osobe sa invaliditetom će lakše moći da koriste vozila, ako vaše dijete mora u školu, a vi ne možete stići da ga odvezete, vaše auto će to uraditi za vas.

Također tu su i prednosti sa ekološkog aspekta, smanjuje se zagađenje te emisija CO2 gasova. Predviđa se da će do 2050.godine autonomna vozila preuzeti primat na našim cestama u urbanism sredinama, te da će :

  • Smanjiti gužvu u saobraćaju;
  • Smanjiti cijene prevoza za 40%;
  • Poboljšati kretanje;
  • Povećati broj praznih parking mjesta;
  • Smanjiti emisiju štetnih gasova CO2 u urbanism sredinama

Izvori:


Širite znanje