Poslovni model dijeljenja mobilnosti ide u svemir: Ima mjesta i za vaš satelit?

svemir sateliti lansiranje ekonomija
Širite znanje

Kreatori i vlasnici satelita sada mogu rezervirati lansiranja izravno putem SpaceX-ove web stranice o misijama rideshare, počevši od milijun dolara za do 200 kilograma. Birate destinaciju – orbitu, vrijeme lansiranja, masu satelita i izračunate koliko će vas to koštati. 

Amar Hadžimahmutović

Svi već znamo da kompanija u vlasništvu Elona Muska “SpaceX”, pomiče granice kada su u pitanju komercijalna putovanja u svemir. Upoznati smo sa činjenicom da ova kompanija već pruža usluge turističkog putovanja u svemir, ali početkom 2021.godine, poslali su svoju prvu letjelicu koja prevozi satelite u svemir za druge kompanije.

Potražnja za ovom uslugom u ovoj kompaniji je toliko porasla, da čak manje kompanije koje vrše isto ovaj vid transporta dolaze u opasnost, jer im posao i prihodi opadaju.  Tokom panel diskusije na simpozijumu SmallSat u februaru 2021. godine, iz SpaceX-a naveli su kompanija ima još dvije namjenske misije vožnje zakazane za ovu godinu nakon lansiranja Falcon 9 Transporter-1 24. januara koji je u orbitu prevezao 143 satelita te tom prilikom postavio i svjetski rekord.

Jarrod McLachlan, viši menadžer prodaje rideshare-a u SpaceX-u, naveo je da je potražnja za ovom uslugom veoma velika, te da će u budućnosti lansirati u orbitu veliki broj raketa sa ovom namjenom. Nije naveo da će biti oboren record Falcon 9 Transporter-1, jer opet sve zavisi od zahtjeva klijenata kojih ima mnogo, te svi imaju različite zahtjeve. Također Jarrod McLachlan je naveo da su u SpaceX-u primijetili da se šalju “malo veći mikrosateliti”, što bi u konačnici moglo smanjiti broj satelita koji se prevoze u orbitu, za razliku od broja koje je prevezao Falcon 9.

Iako ova vrsta prevoza nije ništa previše novo u današnje vrijeme, ipak napori koje SpaceX ulaže, te cijene i veličine njihovih letjelica privukli su veliki interes. Ovaj program i način rada postaje glavna konkurencija sve većem rastućem broju kompanija koja proizvodi slične letjelice.

Još jedna kompanija koja se pokazala kao konkurent na ovom polju jeste Virgin Orbit. Iz ove kompanije naglašavaju, da druge kompanije ne žele da se posvete detaljima kao što su da udovolje svojim klijentima  i da ispune neke od njihovih određenih zahtjeva, kao što su planovi vožnje i orbita kojom će se kretat, te da upravo je to njihova odlika, da imaju različita rješenja za različite zahtjeve klijenata. 

Virgin Orbit uspješno je demonstrirao svoju raketu LauncherOne na misiji Launch Demo 2 17. januara. Ta misija poslala je 10 satelita u orbitu, a projekat je finansirala NASA.

Kompanija  se već priprema za svoju sljedeću misiju LauncherOne koja bi trebala krenuti „za nekoliko mjeseci“, procjenjujući da će to biti krajem prvog kvartala ili početkom drugog kvartala 2021. 

Iduće lansiranje nosit će teret za američko ratno zrakoplovstvo, kao i 6U satelita  za holandsko ratno zrakoplovstvo, ugovor je objavljen 25. januara. Lansiranje će nositi i dva 3U satelita iz poljske kompanije SatRevolution, poljske kompanije koja razvija 14 satelita za pružanje multispektralnih slika srednje rezolucije.

Kompanija Rocket Lab je također najavio manifest za svoju sljedeću misiju Electron, zakazanu za sredinu marta sa Novog Zelanda. To lansiranje nosit će sedam satelita za miks vladinih i komercijalnih kupaca, uključujući drugi satelit Photon Rocket Laba. Photon će testirati tehnologije potrebne za lansiranje kasnije ove godine NASA-inog lunarnog broda CAPSTONE, koji će Photon koristiti kao početnu fazu.

Izvori: 


Širite znanje