Koliko je sigurna komunikacija kada koristimo aplikacije za razmjenu poruka?

aplikacije za razmjenu poruka
Širite znanje

Sigurna razmjena poruka sadržava niz elemenata. Šifriranje od početka do kraja, razmjena poruka u više modova i sinhronizacija između različitih platformi/uređaja tri su glavna segmenta koja treba potražiti prilikom odlučivanja o najboljem programu za razmjenu poruka koji će se koristiti.

Anela Ramić-Šabanić

Da se razumijemo: postoji razlika između sigurnosti i privatnosti. Sigurnost se odnosi na zaštitu vaših podataka od neovlaštenog pristupa, a privatnost je na zaštiti vašeg identiteta bez obzira na to ko ima pristup tim podacima. Ovdje govorimo o sigurnosti.

End-to-end enkripcija je način komunikacije sigurnih aplikacija za razmjenu poruka šifriranjem informacija tako da samo oni koji su uključeni u komunikaciju mogu čitati poruke, isključujući dobavljače internetskih usluga, proizvođača aplikacija, vladu ili bilo koga drugog. Od trenutka kada je poruka otkucana, do vremena provedenog u tranzitu, pa sve do trenutka kada je primljena, niko drugi ne može vidjeti tu poruku. Trenutno je ovaj metod najsigurniji i način razmjene poruka. Ako aplikacija nije šifrirana end-to-end, smatrajte da nije sigurna. Poruka se dešifrira pomoću lokalno spremljenog ključa ili tajnog koda samo kada prelazi od pošiljatelja do primaoca, osiguravajući direktnu sigurnu razmjenu poruka. Šifriranje ne dozvoljava da se kopije poruka čuvaju bilo gdje, uključujući i servere.

Komunikacija na više načina omogućava korisnicima slanje poruka putem tekstova, videozapisa i zvuka. Kada platforma omogućava slanje poruka putem više načina, obično omogućava korisniku da izbriše bilo koju vrstu poruke.

Podrška za više platformi pruža mogućnost sinhronizacije poruka na mobilnim, web i desktop platformama. Ako se korisnik osjeća sigurnije pohranjujući privatne poruke na jednoj lokaciji i brišući ih s druge, to može povećati sigurnost podataka.

Ako je sigurnost presudna za vašu komunikaciju, pogledajte popis najbolje šifriranih aplikacija za razmjenu poruka za Android i iOS platforme.

SIGNAL

Tehnologija šifriranja: nudi cjelovito šifriranje za slanje poruka. Dodatni koristi sloj Curve25519, AES-256 i HMAC-SHA256. Aplikacija Signal se smatra za najbolju aplikaciju za Android sigurno slanje poruka. Besplatna je i otvorena aplikacija za razmjenu poruka. Kôd aplikacije dostupan je za  neovisnu procjenu i za provjeru prisutnosti backdoora i neugodnih stavki. Napredni end-to-end protokol za šifriranje prisutan je u aplikaciji. Aplikacija pohranjuje samo vrijeme u kojem su korisnici zadnji put bili povezani s poslužiteljima. Ne postoje nikakve vrste sigurnosnih kopije prisutnih u aplikaciji kao niti druge aplikacije. ZRTP, prilično poznat i testiran protokol prisutan je za sigurnu glasovnu komunikaciju. Ovaj protokol omogućuje vam da razgovarate privatno kad god to želite.

WIRE

Wire je još jedna od rijetkih aplikacija koja postavlja end-to -end enkripciju kao zadanu za zaštitu vaših poruka, slika i datoteka. Šifriranje radi transparentno u pozadini i ne treba je aktivirati jer je uvijek uključeno. Uz to, za svaku poruku koristi se novi ključ za šifriranje, smanjujući utjecaj jednog ugroženog ključa. To je 100% otvoreni izvor, tako da je njegov izvorni kod dostupan korisnicima da ga provjere, pregledaju i poboljšaju putem GitHub-a. Ovaj program sigurne razmjene poruka u potpunosti je usklađen sa strogim zakonima o zaštiti podataka u Švicarskoj i Europskoj uniji i predstavlja najrevidiraniji softver za suradnju i komunikaciju na tržištu.

THREEMA

Tehnologija šifriranja: enkripcija s kraja na kraj. Ključ šifriranja pohranjen u lokalnom uređaju. Threema, jedna od najsigurnijih aplikacija za razmjenu poruka za Android, privlači mnoge međunarodne korisnike. Ova najzaštićenija aplikacija može se koristiti anonimno i prepuna je dodatnih sigurnosnih opcija. Threema šifrira enkripciju od kraja do kraja za sve poruke, grupne razgovore i medijske datoteke. Ova aplikacija šifrirane poruke ostavlja vrlo malo informacija na poslužitelju, pruža maksimalnu zaštitu krajnjem korisniku. Koristi kriptografije NaCl, tehnologiju šifriranja s otvorenim kodom i ključeve za šifriranje pohranjene na korisnikovim uređajima kako bi se spriječio backdoor pristup. Sve poruke koje prolaze kroz Threema aplikaciju odmah se brišu nakon što su isporučene, a lokalne datoteke pohranjene u šifriranom obliku, što čini vašu komunikaciju maksimalno sigurnom.

TELEGRAM

Tehnologija šifriranja: 256-bitna simetrična AES enkripcija, 2048-bitna RSA enkripcija i Diffie-Hellmanova sigurnosna razmjena ključeva. Tajni razgovori koriste dodatni sloj šifriranja klijenta i klijenta. Telegram je stigao na tržište s naglaskom na sigurnost. Ova sigurna aplikacija za tekstualne poruke prihvaćena je kao aplikacija kao najbolja aplikacija za Android za sigurnu razmjenu poruka.  Trenutno ima više od 100 milijuna aktivnih korisnika u samo dvije i pol godine. Podaci se mogu sinkronizirati na svim vašim uređajima. Šifriranje aplikacije je brzo i učinkovito. Ključ za šifriranje mijenja se svake sedmice ili odmah nakon 100 poruka za prosljeđivanje tajnosti. Ako je telefon u procesu hakiranja ili su ključevi za šifriranje u pogrešnim rukama. Poruke koje ne postoje ne mogu se dešifrirati.

WHATS APP

Aplikacija za razmjenu poruka u vlasništvu Facebook-a. Ne tako davno, WhatsApp je svojim korisnicima predstavio end-to-end enkripciju. WhatsAppova end-to-end tehnika šifriranja osigurava da samo pošiljatelj i primatelj poruke mogu čitati što je poslano, a nitko između njih, čak ni WhatsApp. Svaka poruka ima svoju jedinstvenu bravu i ključ. Zbog toga se poruke mogu vidjeti samo vama i primatelju. Korisnik može provjeriti jesu li pozivi i razgovor zaštićeni šifriranjem od kraja do kraja ili ne.

Poslušajte kako je nastao WhatsApp:

WICKR ME

Pokrenuta 2012. godine, najbolja aplikacija za Android s tekstualnim porukama koja radi poput Snapchata. Briše vaše poruke i podatke nakon nekog razdoblja sa servera. To nije aplikacija otvorenog koda i ne otkriva svoja pravila o privatnosti. Iz tog razloga u aplikaciji možete izraditi samo grupe za chat s najviše 10 osoba. Općenito, aplikacija počinje raditi za šezdeset sekundi. Wickr sigurna chat aplikacija koristi standardno AES256 enkripciju za osiguranje podataka korisnika. Forenzički se brišu svi podaci na njihovim serverima, a korisnički ID ostaje nepoznat. Korisnici mogu postaviti svoje vlastito vrijeme isteka na sve podatke o porukama.

VIBER

Viber omogućuje ljudima da se slobodno povežu s drugima u bazi od preko 800 milijuna korisnika. Ova šifrirana aplikacija za razmjenu poruka je slobodna je i posvećena sigurnosti. Korisnici aplikacije označeni su ikonom ljubičaste boje, koja prilikom dodirivanja daje mogućnost upućivanja poziva. U svojoj najnovijoj tehnologiji šifriranja, korisnik može pristupiti šifriranim chatovima na svim platformama – Mac, PC, iOS i Android. Viber također nudi opciju skrivenih razgovora. Korisnici mogu ručno potvrditi kontakte prikazane lokotom zelene boje. Aplikacija za razmjenu poruka je sigurna, pa čak se navodi da niti programeri Vibera ne mogu čitati vaše poruke razgovora.

Pročitajte kako je nastao Viber >

SILENCE

Silence se nekad zvao “SMS Secure”, jer je odvojen od Signala.  Šifrirana aplikacija end to end funkcionira poput SMS/MMS aplikacije, jer je možete koristiti čak i ako na telefonu niste povezani s internetom. Stručnjaci za sigurnost redovno revidiraju Silence u javnosti kako bi bili sigurni da šifru nije otključala nijedna treća strana ili vladina agencija koja želi doći do ruku povijesti razgovora korisnika. Pored toga, ova sigurna aplikacija za razmjenu poruka otvorena je tako da svatko može provjeriti kod na greške ili nedostatke.

IMESSAGE

iMessage je uvijek pružao vrhunsku enkripciju između korisnika. Uz to, ova sigurna aplikacija za razmjenu poruka omogućava korisnicima da kontroliraju koliko dugo poruka ostaje i koliko puta je primatelj može pregledati. Glavni sigurnosni problem na koji se korisnici žale je mogućnost izrade sigurnosne kopije vaših iMessages na iCloud. Poruke pohranjene u oblaku šifriraju se tipkama koje kontrolira Apple, pa ako vaš iCloud ikad bude hakiran, te poruke mogu biti otkrivene. Međutim, rješenje je izbjegavanje pohranjivanja privatnih poruka na web platforme poput iCloud radi pojačanih sigurnosnih mjera.

LINE

Line je besplatna, sigurna aplikacija za razmjenu poruka dostupna za razne uređaje. Ovu sigurnu platformu razvio je tim japanskih inženjera kao način komunikacije nakon zemljotresa u regiji Tōhoku koji je uništio to područje 2011. Telekomunikacijska infrastruktura oštećena je u cijeloj zemlji, pa je jedino rješenje za komunikaciju bilo putem Interneta povezanih uređaja. Ubrzo nakon što je izrađena ova aplikacija za razmjenu poruka, LINE je dodao end-to-end šifriranje kako bi povećao privatnost i nazvao je funkciju “Letter Sealing”. Svi korisnici ga mogu koristiti, ali mora biti uključen ručno.

Izvori:


Širite znanje