Putovanje samoće: Važnost vremena provedenog sa sobom

Širite znanje

Ovo je jedno od onih putovanja koje vas vodi na duboka mjesta naše svijesti. Iako zvuči kao zastrašujuće putešestvije po mračnim šumama, nije uvijek takvo. Nekada to može biti najromantičniji izlet u nepoznato. Saznajte kako vrijeme provedeno sa sobom može postati najbolja avantura.

Samostalna potraga
Za početak da razjasnimo – putovanje samoće nije jednosmjerna ulica prema usamljenosti, jer samoća i usamljenost nisu isto. Dok je usamljenost osjećaj izolacije, samoća je slobodno vrijeme koje provodite sa sobom. To je kao svojevrsni “meet and greet” sa sobom. Kao da idete na dejt, samo što imate sebe preko puta.

Dok smo svakodnevno okruženi bukom i distrakcijama, teško je čuti vlastite misli i dobiti pravu sliku sebe. Zato nam ovakva putovanja omogućavaju da se upoznamo dublje. Samoća nas vraća sebi i pomaže nam razumjeti i objasniti sve što nas se tiče, ali nam takođe pomaže da otkrijemo kako možemo rasti kao osobe.

Samoća je poput tihog i umirujućeg trenutka kada napokon čujete svoj unutrašnji glas i potrebu, kao kada na kraju razumijete pjesmu koju ste godinama pokušali dešifrovati. Ono što vi možete uraditi da vam samoća ne postane stvar za izbjegavati, je da je iskoristite na produktivan način.

Kako okrenuti samoću u produktivan izlet

Razmišljanje i refleksija – ako vam je teško uraditi to svjesno, igrajte se s maštom. Zamislite da ste filozof u vlastitoj glavi. Počnite razmišljati u dvije uloge, o ciljevima, željama, strahovima i sl. Zapitajte se šta stvarno želite od sebe, od života.

Kreativno izražavanje – nemojte negodovati uz riječi “ja nemam talenta” zato što svako od nas ima malo kreativne iskre u sebi. Bilo da se radi o crtanju, pisanju, bojenju, pjevanju ili plesanju.


Budućnost planiranja – čak i najuspješniji i najbogatiji ljudi ističu planiranje kao jednu od važnih stavki za postizanje ciljeva. Osmislite svoje planove za budućnost, ne moraju imati jasnu vremensku odrednicu ali planirajte svoje ciljeve, vrijeme, kao i to na šta i koliko će te usmjeriti svoje vrijeme ili energiju – jer ako vi to ne uradite po svojom nahođenju, neko drugi će to uraditi umjesto vas (a sigurni smo da niko ne bi želio da mu drugi kroje život).

Ne zaboravite da se opustite – bilo da je to odlazak u prirodu, meditacija uz mirisne štapiće ili prosto ležanje.

Nemojte se plašiti da zakoračite u samoću. Neka to bude vaš trenutak istraživanja, samootkrivanja i slobode. Imajte na umu da je za neke samoća strašna, dok za druge znači sloboda – sve je stvar percepcije.


Širite znanje