Filmska industrija prije, tokom i nakon pandemije: Gledaoci su kući ili na mobilnom, a šta kad su kući i filmski radnici?

Filmska industrija
Širite znanje

U ovoj, četvrtoj epizodi, govorimo o filmskoj industriji digitalnom dobu. Kako su se ponašali gledaoci, a kako kreativci i filmska produkcija tokom pandemije? Šta se dešava sa kino dvoranama i koliko rastu digitalne platforme kao Netflix i AmazonPrime? Kako su španci snimali serije i tokom pandemije i izolacije. Tu je i Feđa Isović sa kim razgovaramo o njegovim iskustvima tokom rada od kuće. Poslušajte našu četvrtu epizodu.

Svjedoci smo rapidne digitalizacije kompletnog života gdje god je to moguće. Sada se online dernečilo uz Dubiozu Kolektiv na YT. Španci su snimali i emituju pomenutu seriju o životu u izolaciji tokom same izolacije.

Mnoga pozorišta su emitovala putem YouTuba. Na primjer, Britanski Nacionalni Teatar je emitovao kvizove sa glumcima koji sjede u svojim kućama.

Narodno pozorište Sarajevo je organizovalo većeri poezije.

Organizovali su se i muzičari iz Dervente koji su rasuti od Arizone preko Chicaga, Njemačke, Zagreba pa do Sarajeva  i napravili pjesmu i spot „OSTANITE KUĆI – tu vam neće ući“

Dženan Buzadžić


Širite znanje