Slučaj Litvanija: Kako je FinTech sektor postao motor razvoja i koji su savjeti za BiH?

fintech-inovacije
Širite znanje

Kriza neke obeshrabri, a neke natjera da se organizuju i konsoliduju znanje, resurse i hrabro krenu u razvoj fintech sektora. Litvanija je pustila u promet, prvu na svijetu, digitalnu valutu za kolekcionare (numizmatičare) baziranu na blockchain tehnologiji.

Dženan Buzadžić

Financijska kriza 2008. godine je pogodila mnoge države. Među državama koje su naučile lekciju i odlučile da poduzmu korake kako bi se umanjili efekti i eventualno brže odgovorilo nekim budućim krizama se nalazi i Litvanija. 

Do procvata fintecha u Litvaniji došlo je zbog nezadovoljstva skandinavskim bankama koje su dominiraju tržištem prije i tokom krize. Nakon financijske krize 2008. godine, litvanski su dužnosnici utvrdili da pretežno švedske banke ne čine mnogo za lokalno litvansko tržište. Ne nude nove digitalne usluge kao u svojim državama. Stoga su se lokalni dužnosnici odlučili za otvaranje prema inovacijama i novim investitorima u financijske usluge. “Nedostajalo je inovacija. Rekli smo fintechu: ‘molim vas, dođite ovdje i poremetite naše domaće tržište’ ”, rekao je Marius Jurgilas, član uprave Centralne Banke Litvanije.

Navodimo neke uspjehe Litvanije u razvoju FinTech sektora:

  • Broj Fintech firmo je porastao u 2019. za 24% na 210
  • Broj radnih mjesta u Fintech sektoru povećao se za preko 30% na 3.400.
  • Vilnius je globalno među 4 najbolja Fintech huba
  • Osiguran razvoj u budućnosti jer Litvanska banka gradi inovativno i brzo okruženje za procjenu rizika i nadzor gotovo u stvarnom vremenu.

Kako bi mogli i prenijeti iskustva inovacija u FinTech sektoru na naše prostore organizovali smo podcast razgovor sa gospodinom Martynas Pilkis, Višim savjetnikom upravnog odbora Litvanske centralne banke. Razgovor smo organizovali uz pomoć Senada Dženanovića iz Centralne Banke Bosne i Hercegovine kome se zahvaljujemo na uvezivanju. U nastavku poslušajte razgovor sa g. Pilkis o strategijama sa kojima je Litvanija postala svjetska sila u FinTech i šta savjetuje Bosni i Hercegovini kako bi stimulisala inovacije u financijskim uslugama:

 

Izvori:


Širite znanje