Iz Bosne i Hercegovine u potrazi za asteroidima – kako je prošla prva bh. kampanja lova na asteroide?

BiH kampanja Lova na asteroide
Širite znanje

U zadnjih nekoliko godina asteroidi su sve popularniji nebeski objekti. Istraživači, naučnici i svemirske agencije se sve više angažuju kako bi istražili ove objekte u svemiru. A ovo su neki od razloga:

  1. Sadrže informacije o porijeklu našeg Sunčevog sistema
  2. Može pomoći naučnicima da shvate više o nastanku života
  3. Ekonomski – pojedini asteroidi sadrže razne upotrebljive metale
  4. Sigurnosni – jednog dana mogu biti prijetnja da se sudare sa Zemljom
  5. Istraživački, jer bi astronauti mogli posjetiti jedan i sletjeti na njegovu površinu.

Detaljnije o ateroidima možete pročitati na ovom linku.

Za nekoliko dana bi na Zemlju trebali stići uzorci sa Asteroida Ryugu i to bi ako sve bude po planu, bili prvi uzorci prikupljeni sa jednog asteroida. Hayabusa2 je misija Japanske svemirske agencije (JAXA) dizajnirana za susret sa asteroidom Ryugu (1999 JU3) i vraćanje uzorka.

U toku je slična Misija OSIRIS-REx sa ciljem prikupljanja i vraćanja uzorka materijala iz ugljovodoničnog asteroida Bennu na Zemlju. U planu su i druge misije kao odgovor navedenim razlozima istraživanja asteroida. Tako recimo, Misija dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART) dizajnirana je za procjenu tehnike kinetičkog udara. Udaranjem u asteroid svemirskom letjelicom relativno velikom brzinom vršit će se promatranje eventualne rezultirajuće promjene u orbiti.

Misije koje imaju za cilj transport uzorka asteroida na Zemlju

I u Bosni i Hercegovini se bavimo istraživanjem onoliko koliko nam mogućnosti dozvole.  Astronomsko društvo Orion iz Sarajeva ispred Bosne i Hercegovine, vodi kampanju lova na asteroide. Detaljnije o kampanji možete poslušati u razgovoru sa koordinatoricama ispred Bosne i Hercegovine, Helena Biščević i Medina Dugonjić. 

Dok slušate kako se traže novi asteroidi možete se zabaviti uz klasičnu video igru Dinosaur Game kako bi spasili zadnjeg dinosaura od sudara sa asteroidom – koristite strelice gore i dole :).


Širite znanje